Дори след подписаните анекси за балансиране на цените за осветление

...
Дори след подписаните анекси за балансиране на цените за осветление
Коментари Харесай

Прокуратурата, МВР, ДАНС и КПКОНПИ проверяват осветлението в София

Дори след подписаните анекси за балансиране на цените за осветяване сред общината и двете компании - „ Лог – Сиберия “ и „ Улично осветяване “ – цените са понижени единствено при 16 от общо 190 позиции по договорите. Това разгласи общинският консултант от „ Спаси София “ Борис Бонев, който изнесе нови детайлности за абсурда с публичната поръчка за столично осветяване. 

„ Само в един от анексите на „ Лог – Сиберия “ цените за строителство са понижени приблизително едвам с 11%. В другите два анекса са понижени цените за поддръжка на компания „ Улично осветяване “, уточни Борис Бонев.

„ Аргументът на зам.-кмета по превоза Кристиан Кръстев за някаква отплата е цялостна нелепост. Това е самопризнание за обстоятелството, че очевидно и двете компании са дали нереално високи цени – едната в поддръжката, а другата в строителството, което е неприемливо и още веднъж приказва за пороци в публичната поръчка “, обясни общинският консултант, представен от bTV. 

От „ Спаси София “ са пресметнали, че за 2-годишния интервал от контракта с тези понижения на цените за поддръжка става въпрос за към 600 000 лева разлика. „ Тя се компенсира безусловно със 150 скъпи лампи. Тоест задоволително е Столична община да направи на две улици ново осветяване и тази разлика изчезва “, допълни Бонев. По думите му с отделения бюджет за вложения в северната част на София „ Лог Сиберия “ може да построи единствено 1 043 броя нови лампи, до момента в който със същите пари в южната част на града „ Улично осветяване “ ще може да сложи 3 781 броя нови лампи до края на периода на контракта.

Според него Столична община твърди, че е упълномощила за 2 млн. лева създаване на ново улично осветяване, единствено че тя е подписала контракт, който разрешава за всяка една от обособените позиции да харчи до 6 млн. лева От „ Спаси София “ също по този начин са купили част от детайлите, като да вземем за пример пусково запалително устройство. Те са го купили от магазин за 5 лева, една от компаниите също го дава също за 5 лева, до момента в който другата - за 67 лева Бонев посочи, че става въпрос за разлики сред 5 и 22 пъти. „ Столична община още веднъж не е направила съответно пазарно изследване и е разрешила на компаниите да залагат такива големи разлики в сумите “, изтъкна той.  

Борис Бонев сподели и контракта на една от компаниите в частта му за детайлите, по които се образуват всички тези цени. Въпросната компания е заложила 40 лева на час ставка, която влиза във образуването на цените. За съпоставяне, другата компания е заложила 7,32 лева

Припомняме, че през вчерашния ден той изнесе данни, че една от компаниите, които дават отговор за построяването и поддържането на лампите в София – „ Лог Сиберия “, желае по 5 755 лева за построяването на махленски дирек в зоната, за която тя дава отговор. Докато от другата страна на улицата другата компания, отговаряща за същата активност – „ Улично осветяване “, взима по 1 587 лева за същото. 

Според зам.-кмета по превоза на София Кристиан Кръстев разминаването в ценообразуването идва от това, че едната компания е с по-високи цени при поддръжката, а другата – при построяването. 

Борис Бонев внесе през днешния ден сигнал до Агенцията за държавна финансова ревизия във връзка със скандалната социална поръчка за уличното осветяване. 

Юристите от „ Спаси София “ са разпознали и евентуално съществено нарушаване на тръжната процедура, защото в протоколите на комисията по желание на реализатор е записано, че фирма „ Лог-Сиберия “ не е разкрила ценовата си оферта, само че все пак офертата е отворена, прегледана и класирана. Това е нарушаване на Закон за обществените поръчки, който планува премахване на участниците, които не са разкрили цените си.

Междувременно Софийска градска прокуратура се самосезира по случая, като се прави инспекция. Изискана е цялата документи по отношение на описаните в изявленията публични поръчки за улично осветяване. КПКОМПИ също стартира инспекция за съществуване на данни за корупция на лица, заемащи висши обществени длъжности.
Фирмата реализатор дефинира като манипулативни твърденията
„ ЛОГ-СИБЕРИЯ “ ЕООД също излязоха с позиция, в която показват, че изказванията на Борис Бонев са „ манипулативни като изваждат от подтекст разнообразни обстоятелства, с цел да се сътвори неотговарящо на истината подстрекателство “. „ Единичното сравняване на обособени цени е извънредно неточно, така като обществената поръчка включва два съществени съставния елемент с друга тежест, които се правят оценка дружно “, поясняват още от компанията.

„ Г-н Бонев извади обособени единични цени за създаване на нови осветителни тела на „ ЛОГ СИБЕРИЯ “ и напълно пропуща да означи цените за техническа поддържка, които са главен детайл на поръчката. За нас този пропуск е изцяло тенденциозен, тъй като в него се вижда, че цените на „ ЛОГ СИБЕРИЯ “ за поддръжка са сензитивно по-ниски от тези на другата компания “, уточняват още от компанията.

От там декларират, че заложените по-високи цени за вероятно новоизграждане са на база потреблението на висококачествени материали, които понижават нуждата от почтено техническо обслужване и поддръжка. „ Цената за улична лампа от към 5000 лева, която господин Бонев акцентира, не се отнася за просто слагане на лампа, а създаване на мрежа, дирек и осветително тяло, с всички останали съставни елементи, като в тази цена се включва и труда на експерти и нужната машинизация – вишки и строителна техника “, обясняват от „ ЛОГ СИБЕРИЯ “ в мнението си.

Фирмата акцентира, че изказванията за заплата от 7000 лева са не просто манипулативни, само че и изцяло умишлена неистина. 
Общините да си заплащат тока, вместо да дават пари за неверни публични поръчки
Премиерът Кирил Петков разяснява и през днешния ден тематиката и съобщи, че докато не се почисти въпросът с публичните поръчки, не може да се приказваме, че общините нямат пари за осветяване. „ Вместо за неверни публични поръчки, парите могат да се дават да си заплащат тока “, подчерта министър председателят.

По думите му МВР и ДАНС към този момент ревизират проблема. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР