Дори съвсем малки сгради – с по три жилища вътре,

...
Дори съвсем малки сгради – с по три жилища вътре,
Коментари Харесай

Санирането продължава по нови правила


Дори напълно дребни здания – с по три жилища вътре, ще могат да аплайват за саниране по Плана за възобновяване и резистентност. Това заяви във Плевен зам.-министърът на Министерство на регионалното развитие Деляна Иванова. В стратегическия документ за саниране на жилищни здания са планувани 1.4 милиарда лв..

За да има равнопоставеност, жилищните здания, които аплайват, ще бъдат категоризирани на дребни и огромни. И за двете групи ще бъде разпределен обособен бюджет от общата сума 1,4 милиарда лева В категорията дребни жилищни кооперации ще са тези с сред 3 и 36 жилището, а огромни – с над 36 жилища, оповестява Марица.

„ За разлика от предходната националната стратегия за саниране, в този момент поправихме редица ограничаващи несправедливости. Вече решение за присъединяване в програмата ще се взима с 50% единодушие на притежателите, а не със 67%-100%, както беше преди. Въвеждаме и обслужване на едно гише, което ще улесни жителите “, изясни заместник-регионалният министър.

Всички сдружения на притежателите, които подадат документи за саниране до края на март 2023 година, ще употребяват 100% грант за осъществяване на ограниченията за енергийна успеваемост. За сдруженията, които се включат сред март и декември 2023 година, безвъзмездната помощ ще е 80 %, като останалият запас от 20% би трябвало да се обезпечи от притежателите. Условието за самоучастие е условие на Европейската комисия.

 „ Предвидени са финансови принадлежности за подкрепяне на сдруженията, които имат проблем с обезпечаването на личен запас, както за самоучастие в програмата, по този начин и за правенето на механически паспорт и енергийно проучване.

Санирането на постройките ще цели постигането на икономисване на енергия и постигане на по-висок енергиен клас “B ”. Освен поправки с изолираност по фасади, покрив, нова дограма, възможни ще са ограничения като нови системи за отопление, замяна на тръбните разводи от отвесни в хоризонтални, осветяване, ел.-инсталация, ВЕИ за ток или топла вода, само че единствено в общите елементи.  програмата.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР