Дори президентът да не се яви за клетвата на новоизбраните

...
Дори президентът да не се яви за клетвата на новоизбраните
Коментари Харесай

Юрист: Новите конституционни съдии могат да встъпят в длъжност, дори и Радев да не присъства

Дори президентът да не се яви за клетвата на новоизбраните членове на Конституционния съд, решителен е техният избор от Народното събрание . Тоест, те могат и са длъжни в седемдневен период да встъпят в служба от техния избор. “

Това сподели в студиото на „ Добро утро, Европа “ юрист Михаил Екимджиев.

„ А това дали ще участват президентът, ръководителят на Народното събрание и на двете висши съдилища, е по-скоро някаква гала за тържествено довеждане докрай на фактическия състав на тяхното встъпване в служба “, добави той.
Така че е изцяло допустимо те да вземат участие при разглеждането на тези, може би към този момент три каузи, по които има тъжби против техния избор, и в случай че можем да съдим от изказванията на Десислава Атанасова, тя няма нито морални, нито юридически угризения да не взе участие и да не гласоподава в това.
юрист Михаил Екимджиев

Адв. Екимджиев акцентира, че значимото при встъпването в служба на новите съдии е те да положат клетва пред Конституционния съд .

„ Ако възникне спор, няма орган, който да го реши. Президентът няма към кой орган, няма съд, няма Конституционен съд, към който той да се обърне “, уточни юристът.

„ Така че, те ще встъпят в служба и това ще остане просто да си чешем езиците по телевизионните студия “, добави той.

Пълни профани, юридически, биват назначавани в този най-висш съд и поради тях даже се стартира нелепата опорка, че той не е съд. Конституционният съд е върховен съд, в който ние, жителите, като суверен, даваме нашите избраници в Народното събрание тогава, когато те се отклонят от публичния контракт и одобряват закони, противоречащи на Конституцията “, акцентира юристът.

 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР