Дори премиерът Кирил Петков да има огромно желание да вдигне

...
Дори премиерът Кирил Петков да има огромно желание да вдигне
Коментари Харесай

Петър Витанов: Ветото за Македония не може да бъде търгувано за танкери, пари по Плана или Шенген -

Дори министър председателят Кирил Петков да има голямо предпочитание да вдигне ветото за Република Северна Македония, няма да го направи, тъй като на идващия ден няма да е министър председател, а държавното управление ще падне. Това сподели пред Еuronews Петър Витанов, началник на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал.

Витанов беше посетител на утринния блок след завръщането си от Вашингтон, където беше част от делегация на Европейския парламент, само че организира и редица други политически срещи с представители на Демократическата партия. Две седмици по-рано той имаше диалози и с представители на ръководещата партия в Германия в Берлин.

„ Целта е Българска социалистическа партия да възвърне връзките си с водещите партии. За страдание са прекратени контактите и Българска социалистическа партия е във външнополитическа изолираност “, съобщи Витанов. Според него повода е, че политиките на българската левица се разминават доста с тези на останалите социалистически и социалдемократически партии.

„ В последните години Българска социалистическа партия акцентира на консервативните и националистическите политики, което се разминава фрапантно с прогресивните хрумвания на европейските леви партии “, сподели Петър Витанов и посочи, че е установил същото и преди две седмици в Берлин, където имаше поредност от срещи с ръководещите от Германската социалдемократическа партия (SPD).

По тематиката с доставките на газ и упованията Съединени американски щати и други страни да компенсират спрените доставки от Русия, Витанов посочи, че е належащо трайно решение.

„ Решението за газа беше идеологическо, то не се основаваше на някаква икономическа логичност “, сподели още Витанов и даде образец, че Полша е съумяла да се оправи доста по-успешно със обстановката, възползвайки се от руско-германския контракт, с който в този момент обезпечава на хората и бизнеса даже с 10 % по-евтини доставки.

„ Когато КЕВР споделя, че ще плащаме с 40 % по-скъпо парно, явно не става въпрос за това, че имаме по-евтина газ. Тревожно е, че това води до в допълнение обедняване, инфлация и тежки стопански последствия, а не виждаме трайно решение “, сподели още евродепутатът.

По отношение на друга гореща тематика от последните дни – решението за Северна Македония, Петър Витанов беше безапелационен, че жителите няма да са безразлични от решение на държавното управление да вдигне ветото при настоящето положение на договарянията.

„ Иска ми се да имам вяра, че не би трябвало да има обвързване на въпроса със Северна Македония с танкери, с Плана за развиване за резистентност или Шенген. Не може да има търгуване с тези неща, тъй като става въпрос за основно решение с извънредно необятен публичен отзив “, разяснява социалистът.

По негови думи, от интернационалните му срещи в последните седмици, е останал с усещане, ча са поемани задължения за рухване на българското несъгласие.

„ Истината е, че има доста огромни упования и по тази причина има и сериозен напън над страната ни. Дори обаче министър председателят и държавното управление да имат голямото предпочитание да вдигнат ветото, това няма по какъв начин да стане, тъй като ще падне държавното управление, в случай че няма значителен пробив в връзките сред двете страни “, разяснява Петър Витанов.

Той още веднъж разясни, че е значимо да се разбере, какво желае българското общество, а съглашение сред двете страни може да отвори границите и да форсира процесите.

„ Въпросът със Северна Македония е обвързван към този момент и с този с Украйна, която се бори за бърза писта за Европейски Съюз. За да случи това би трябвало да се даде вероятност на Западните Балкани – на Северна Македония и Албания “, обясни още Витанов. Според него не е удачно разделянето на Албания и Северна Македония, тъй като това ще докара до дестабилизация в региона.

„ Европейски Съюз би трябвало да подсигурява, че ще има двустранно съглашение, в случай че Европейски Съюз наложи решение – ще има опозиция на българското общество, което ще си задава въпросите, за какво е под нов напън “, приключи евродепутатът.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР