Дори не мога да преброя колко пъти журналистите от Клуб

...
Дори не мога да преброя колко пъти журналистите от Клуб
Коментари Харесай

Развенчаването на руския наративен митологизъм

Дори не мога да преброя какъв брой пъти публицистите от Клуб Z написаха в дописките и мненията си, че мантрата " без " Газпром " не може " е откровена неистина. Не мога да опиша напъните на онази част от обществото ни - същински свободната, която даде всичко, с цел да покаже на съгражданите ни, че независимостта от съветския монопол при газа е самостоятелност за цялата страната. Някои от тях си отидоха от този свят, без да видят какъв брой прави са били. 

Въпреки това цялата предизборна акция мина под знака на плашилото за страшната зима, която ни чака - студена, тъмна, гладна. В тази гнусна по своята същина акция интензивно се включи цялото президентско войнство, претворено в формален длъжностен кабинет. Неговият оръженосец в енергийната сфера - Росен Христов, хвърляше гневни обвинявания към всички преди него, разгласи, че в бранша е настанала  " безпорядък и съсипия ", поддържа го персонално Румен Радев. Хорът от време на време се допълваше от мастити предприемачи с близки връзки до по-предишната власт, които разказваха теориите си за " най-евтиния тръбен газ " на света - несъмнено съветският. Дори няма да отваряме дума за журналистическата сбирщина, свила се в гнездото под крилата на съветското посолство. Бивши политици - множеството неизвестно за какво все с името Румен, хвърляха жлъчни обвинявания към всички, дръзнали да не изпълнят имперските ултиматуми на северната стопанка. 

В петък, в края на октомври, когато пъкълът на земята към този момент би трябвало да стартира да слиза най-малко по мантрите на газпромчиците, България разбра, че цената на природния газ пада с нови големи проценти. Вероятно през ноември ще коства едвам 130 лева за мегаватчас, при над 360 лева през август. Дори през декември да има някакво нарастване, то ще бъде нищожно на фона на върховете. Най-важното - цената на парно и топла вода за семействата няма да се усили от Нова година. Всичко това - без " Газпром ". Дали газ от Русия влиза в България няма никакво значение - България в никакъв случай не се е отказвала от съветския газ, а от изнудването на една-единствена комерсиална компания. Тази, за която ни разказваха, че е единствената, която може да ни избави. Е, спасихме се и без нея. 

Колкото и да им се желае обаче, президентските лейтенанти нямат никаква основна заслуга. Спаси ни, както постоянно, неволята. Неволята да търсим, освен ние, само че и цяла Европа. Цената на газа е такава, поради цялостните газохранилища, топлото време, гигантските доставки на полутечен газ, бързо строителство на терминали за разтоварване. В резултат цената на европейските газови тържища се срина. За България от голямо значение е и заработването - най-сетне - на интерконекторната връзка с Гърция. По нея страната ни получава евентуално най-евтиния газ в света. 

Междувременно видяхме каква беше ориста на една от огромните компании в Европа, която избра да извърши ултиматума на Москва и да заплаща в рубли, въпреки и това да не бе тъкмо такова заплащане. Германската " Унипер " видя от близко какво е да се предовериш на лъжци и стъпи пред прага на банкрута. Единствено решението на Берлин да налее десетки милиарди в нея и да изкупи дялове я избави. Това ставаше, до момента в който Русия и " Газпром " последователно намаляваха доставките с всевъзможни невероятни оправдания, на които не вярваше и самият Дмитрий Песков - вярното куче на Кремъл, представител и главен кандидат, дружно с Мария Захарова, за купата " човек, изговорил най-вече нелепости в границите на една календарна година ".

Цялата тази ретроспективна позиция е значима през днешния ден, тъй като и в този момент президентското войнство се пробва да ни пробутва нова дъвка - нелепа теза, която схващат единствено те и тези, които първи я раздъвкаха. В Кремъл. Изборите завършиха, митът за " неизбежният " Газпром " е развенчан, само че нов зае неговото място. Военната помощ за Украйна, поддръжката за участието й в НАТО, ще ни създадат директни участнии във войната.

Да, тази теза не е нова, изричана е неведнъж и преди изборите, само че през днешния ден, когато е явно, че въпреки болшинство за нов кабинет да наподобява необикновено, в Народното събрание има сериозна маса от проевропейски партии, които може и да решат да гласоподават такава помощ. Личното мнение на създателя на тези редове е, че даже единствено това да направи този парламент - неговото битие си е заслужавало.

Но не за това е думата. 

Безумното изказване на Радев, а и на най-малко две парламентарно показани сили, една от които бе част от предходната ръководеща коалиция, поради която не изпратихме помощ преди месеци (б.р. - с общителното подпомагане на " Продължаваме промяната ", които по този начин и не откриха храброст да се противопоставят), не може, несъмнено, да откри никаква опора в рационални причини. Защото, в случай че това изказване бе правилно, то това би означавало, че цяла Европа - безусловно целият Европейски Съюз, е във война с Русия. Това е и тезата на Кремъл: той воювал не с Украйна, а с Европа и с цялата организация на НАТО.

Нищо не може да бъде по-далеч от истината, само че това не е значимо, значимото е дали има кой да повтаря опорната точка, тъй че тя да се натрапи в съзнанието на жителите. Радев даже си разреши да спори дали страни от Европейски Съюз са получили съвременно натовско въоръжение, откакто са предали своите остарели руски железа на Украйна.

Както нормално, по този начин и не бе схванал какво тъкмо му се споделя или просто опита да се измъкне със словесна еквилибристика, скрита зад генералските му нашивки на хипотетичен боец, на хипотетичен родолюбец и на хипотетичен човек, отдал живота си на отбраната на България. Генерал Радев не помни, че сега е военачалник единствено номинално - той към този момент е политик. 

Повтарянето на тезите на Кремъл се обрисува като запазена марка за президента Радев. Нещо като запазената марка " Костя Копейкин " на водача на " Възраждане " Костадин Костадинов - още един звучен покровител на всички московски теории, трети главен кандидат за купата " човек, изговорил най-вече нелепости в границите на една календарна година ".

Нека не бъда разбиран неправилно, несъмнено, че заплаха за България има. Макар, да вземем за пример, газ сега да има и то на добра цена, това изобщо не значи, че енергийната рецесия е отминала. След Нова година хранилищата в Европа ще стартират да се празнят, времето ще застудее, наддаването в света за полутечен газ ще се ожесточи, заплахата от енергиен шовинизъм в Европа ще се изостри.

Точно по този метод и заплахата за националната ни сигурност не е отминала. Видяхме на какво е способна Русия напълно скоро, когато страната ни бе обект на класическо интензивно мероприятие, когато Москва се опитваше да ни вкара в събитията по взривяването на Кримския мост. 

Москва е способна на всичко, с цел да оправдае личната си брутална експанзия в Украйна и не се интересува от клетвите на руменовците, че България постоянно щяла да обича своята " закрилница ". Неслучайно газът за нас бе спрян първи, неслучайно сме публично страна " неприятелка ". 

Това е известно, незнайно е за какво след разбиването на един мит за съветското въздействие у нас, незабавно след него се ражда различен. Неразбираемо по какъв начин по този начин всички тези легенди се раждат от едни и същи хора, от едни и същи центрове на политическо и бизнес въздействие. Неразбираемо е и за какво продължаваме да им даваме публичност след следващата опровергана от действителността теза, прогноза, опасност. Или пък е разбираемо - преценете сами. 

Защото когато стане ясно, че даването на оръжие на Украйна ще ни вкара толкоз във войната, колкото безценен е газът без " Газпром ", би трябвало да има някаква глоба. Някаква, даже минимална. И все пак, санкция няма. Тези хора не престават необезпокоявани да раждат нови и нови легенди, които развенчаваме. Един обаян руски кръг на неистини и операции, който е обримчил обществото ни и не му дава да огледа света с очите на действителността. След оръжието за Украйна ще пристигна ред на еврото и еврозоната. 

Тези руски - по своята същина ченгеджийски легенди, не престават с въздействието си да унижават страната ни пред нашите сътрудници, не престават да не ни разрешават да хванем най-малко един-единствен път историята от вярната страна на палтото й и да се събудим на утрешния ден горди от решенията си. 

Време е да разцепим кръга. Политически. Икономически. Граждански. 

А до тогава да се радваме - газът поевтинява, зимата ще е светла, топла и сита. Макар и малко по-скъпа. 
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР