Дори коледните елхи не са имунизирани срещу причинените от пандемията

...
Дори коледните елхи не са имунизирани срещу причинените от пандемията
Коментари Харесай

Проблеми с коледните елхи в САЩ: по-малко доставки, по-високи цени

Дори коледните елхи не са ваксинирани против породените от пандемията недостиг и инфлация, които изтезават стопанската система, оповестява Асошиейтед прес.

Екстремното време и нарушаването на веригите за доставки доведоха до понижаване на доставките на същински и изкуствени елхи този сезон. Американците би трябвало да чакат да имат по-малък избор и да заплащат до 30 % повече и за двата типа елхи тази Коледа, споделят пред организацията хора от сектора.

" Това е двоен удар - проблемите с времето и снабдяването в действителност пречат на бранша ", сподели Джейми Уорнър, изпълнителен шеф на браншовата комерсиална организация Американска асоциация за коледни елхи. " Разсадниците бяха тежко наранени от наводнения, пожари, пушек, суша, рискови метеорологични условия. "

Рекордните горещини и горските пожари в края на юни нанесоха обилни провали на разсадниците за коледни елхи в Орегон и Вашингтон - два от най-големите региона за развъждане на такива дървета в Съединени американски щати.

Уорнър не можа да каже почти какъв брой по-малко елхи ще има тази година, само че защото за развъждането на тези дървета са нужни до 10 години, загубата на насаждения ще се усеща още доста сезони.

Недостигът на водачи на камиони затруднява и оскъпява превоза на живи дървета от разсадниците до магазините и градинските центрове.

Уорнър поучава: " Пазарувайте овреме. Ако видите нещо, което ви харесва, го купете. "

Собственикът на " Кристал ривър крисмас трий " Дейл Пайн и племенницата му Стейси Валензуела са имали компликации да набират задоволително дървета за продажба в своя център за елхи в Аламида. Много от доставчиците му в Орегон са изгубили дървета при доста горещата вълна.

" Положението изглеждаше много тежко по едно време ", сподели Валензуела. " Всеки божи ден проверяваш по телефона: Здравейте, имате ли нещо? Ако имате, пратете ми. Толкова мъчно беше да се обезпечат дърветата тази година. "

" Кристал ривър " трябвало да увеличи цените тази година поради повишение на разноските за дърветата, труда и превоза, сподели Валензуела.

Жителят на Аламида Иън Степлоуски пристигнал в центъра " Кристал ривър ", с цел да купи калифорнийска алена ела дружно със брачната половинка си и двете им дребни деца на идващия ден след Деня на благодарността.

" Има дефицит на всичко, а това, несъмнено, засегна и коледните елхи ", сподели Степлоуски. " Определено виждам, че всичко към този момент е малко по-скъпо тази година. "

Тери Шафърт чула, че тази година същинските елхи не доближават, по тази причина за първи път решила да си купи изкуствена елха. Почти седмица преди Деня на благодарността тя отишла в шоурума " Болсъм хил " в Бърлингтън, който продава най-вече изкуствени елхи онлайн.

" Отидох рано, тъй като чух по новините, че няма да има задоволително свежи коледни елхи ", сподели Шафърт, която живее в близкия град Сан Матео. Съпругът ѝ не е удовлетворен от смяната. " Какво друго можем да създадем? Трябва да се приготвям за бъдещето, тъй като обичам Рождество Христово. Обичам да декорирам. "

Но и браншът, който продава изкуствените дървета, също има проблеми със снабдяването, откакто тапите на пристанищата и неналичието на водачи на камиони бавят доставките и покачват разноските, сподели основният действен чиновник на " Болсъм хил " Керълайн Туан. Продаваните от компанията дървета са с към 20 % по-скъпи тази година, а разнообразието е по-малко.

" Трябва да докараме продуктите си от заводите ни (в Китай), а това е огромно предизвикателство ", сподели Туан. " Всичко това ни оказва въздействие, което значи, че имаме по-малко дървета за продажба в нашия бранш. "

Заради засушаването Дейвид Круз и брачната половинка му са пристигнали в шоурума на " Болсъм хил ", с цел да си купят тази година за първи път изкуствена елха.

" Имайки поради климатичните промени тук, в Калифорния, това в действителност е най-хубавият метод ", сподели Круз, който живее в Брентуд. " Колкото по-скоро всички стартират да си взимат изкуствени елхи, толкоз по-скоро всички ще стартират да са удовлетворени от това. "

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР