Дори и в ден, в който депутатите не заседават редовно,

...
Дори и в ден, в който депутатите не заседават редовно,
Коментари Харесай

ГЕРБ и Продължаваме промяната с чутовен скандал пред смаяните журналисти

Дори и в ден, в който депутатите не заседават постоянно, свадите в Народното събрание не стихнаха. Журналистите станаха очевидци на невъобразим до момента скандал, съпроводен с подвиквания и лишаване на микрофони. ГЕРБ се пробваха да саботират трибунката на " Продължаваме промяната " и не дадоха опция на Кирил Петков да направи изказването си.

Жечо Станков, Теменужка Петкова и Красимир Вълчев от ГЕРБ упрекнаха Кирил Петков, че по-рано през днешния ден е излъгал, че в Плана за възобновяване и резистентност не се планува затваряне на въглищни централи. „ Тук сме, с цел да опровержим две неистини, които бяха изречени от Кирил Петков. Първата огромна неистина е, че държавното управление „ Борисов “ 3 е поемало ангажимент за 40% понижаване на излъчванията. Единствената държава-членка, която гласоподава с „ въздържал се “ за този вид редуциране на излъчванията, беше България. Това може да бъде тествано на Съвет „ Околна среда “. Втората още по-голяма неистина, обаче, е, че държавното управление на Кирил Петков не е поемало ангажимент и термични централи в България няма да бъдат затваряни. Не единствено, че ще бъдат затворени, а и процентът ще е доста по-голям от 40% “, уточни Станков.

Бившият енергиен министър Теменужка Петкова упрекна „ Продължаваме промяната “, че главният им прийом на ръководство е бил лъжата. " Добавям още една неистина, която Кирил Петков се опита да стартира на днешната среща с представители на Европейската комисия. Той изясни, че когато те са поели властта, България е била една от дребното държави-членки в Европейски Съюз, която е имала доста ниска степен на подготвеност със своя ПВУ – една огромна неистина, защото държавното управление на премиера Борисов, управлявало до април 2021 година, беше готово напълно с ПВУ, който беше координиран на 99% с Европейска комисия, утвърден. План, в който дата за затваряне на въглищните централи нямаше. Никога не сме поемали такива безумни задължения. Тази неистина ще излезе доста скъпа на България и българското общество. Това, което те са предложили, не пази ползите на страната ни и на процедура е невероятно. Изправя пред риск енергийната и национална сигурност на България “, добави тя и акцентира, че ГЕРБ са срещу затварянето на въглищните централи.

Кирил Петков стремително отговори на обвиняванията и изрично ги отхвърли. „ Днес сме в първите 10 страни, които към този момент имат асимилиране на първо заплащане по ПВУ. Това може да се потвърди и е реалност. „ Марици “- те не би трябвало да се затварят. Намаляването на въглеродните излъчвания може да стане през сезонно балансиране и не би трябвало да се затварят никакви потенциали. На сътрудниците от ГЕРБ беше ясно казано, че концепцията да сменят вложенията във възобновими енергийни източници и да ги трансферират в следващите планове за саниране на техни компании, няма по какъв начин да стане “, уточни той. Жечо Станков прекъсна изявлението на Петков и стартира да му подвиква, още веднъж обвинявайки го в неистина.

„ Спрете, спрете “, му отвърна Кирил Петков и понечи да му вземе микрофона. Съпредседателят на „ Продължаваме промяната “ се опита да организира диалог с депутата от ГЕРБ, само че това се оказа невероятно.

Асен Василев се възмути от държанието на Станков и му направи забележка. Кирил Петков от своя страна, този път сполучливо, лиши микрофона на народния представител от ГЕРБ. „ Това е безсрамие “, заключи Петков и предложения Жечо Станков да застане до него. Той, обаче, не откликна на поканата. За сметка на това си откри втори микрофон и продължи да развива тезата си. Станков се подпря на рамото на Петков, който от своя страна го помоли да не го допира.

Теменужка Петкова завладя изказването на „ Продължаваме промяната “ и зае мястото на Петков.

Малко по-късно Асен Василев взе нещата в свои ръце и усмири, най-малко краткотрайно, обстановката. Петков се опита да върне естествения звук и да продължи брифинга всъщност, само че подвикванията от страна на ГЕРБ по този начин и не стопираха.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР