Дори и технически специалисти често попадат в клопкатаИзмамниците разчитат на

...
Дори и технически специалисти често попадат в клопкатаИзмамниците разчитат на
Коментари Харесай

10 най-примамливи теми в имейлите за фишинг

Дори и механически експерти постоянно попадат в клопката

Измамниците разчитат на страха на хората, с цел да изкопчат от тях каквото желаят
(снимка: CC0 Public Domain)

Те не дават обещание бързо замогване, нито популярност – най-сполучливите тематики на електронни писма, с които се озаглавяват фишинг-атаки, всекидневно носят предизвестия за рискове за киберсигурността или наподобяват на незабавни известия със значителност за бизнеса.

Днес към този момент и най-неопитният имейл консуматор знае, че не трябва да отваря известия от „ нигерийските принцове ” или непознати „ другари ”, обезверено молещи за незабавен заем. Но измамниците също не са глупави. Те разчитат на страха на хората, с цел да изкопчат от тях каквото желаят – банкови сметки, ПИН кодове, пароли.

Преди броени дни KnowBe4 – организация за образования за повишение на сигурността – разкри най-често кликваните заглавия на фишинг-атаки, които е записала. Най-ефектната стръв, открита от компанията, е незабавно известие за незабавна инспекция на паролата – 39% от попадналите в клопката на фишинга са повярвали точно на този трик.

Топ 10 на най-често кликваните заглавия на фишинг-писма (с оригиналите основни букви и правопис):

Наред с това компанията за сигурност е направила ранглиста и на най-популярните фишинг-писма (най-популярни не значи най-кликани).

Най-популярни заглавия на фишинг-писма (с оригиналите основни букви и правопис):

„ Тъй като от ден на ден консуматори внимават по отношение на сигурността, през днешния ден е елементарно да заблежим по какъв начин те попадат в клопката на фишинг-измами, свързани с смяна или инспекция на пароли ”, споделя Стю Сюуерман, изпълнителен шеф на KnowBe4, представен от TechRepublic.

„ А това, че работите в областта на технологиите, въобще не значи, че сте ваксинирани. Тези тематики са доста ефикасни точно при софтуерните експерти ”, добавя Ерих Крон, специалист в KnowBe4.

Според него, „ техничарите ” считат себе си за доста просветени в софтуерната област и по тази причина живеят с чувството, че измамите са нещо, което няма по какъв начин да им се случи. Това обаче е илюзорно чувство. Заговори ли им се за промяна на ключова дума, те работят, без да се поколебаят и без да се усъмнят.

Съобщенията в обществените медии също стават все по-ефективни в това да подмамят потребителите. Особено сполучливи са LinkedIn (55% са успешни), както и Фейсбук (28%). Много измами стават в LinkedIn в края на годината.

„ Не е изненадващо, че имейлите от името на LinkedIn оглавяват листата на фишинг-атаките в обществени медии през четвъртото тримесечие. Това е време, в което хората вземат решения за идната година и постоянно търсят работа. Активността в LinkedIn се повишава. Хората са по-склонни да преглеждат и кликат върху тези имейли ”, споделят от KnowBe4.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР