Дори и при най-тежка авария в Украйна и при неблагоприятни

...
Дори и при най-тежка авария в Украйна и при неблагоприятни
Коментари Харесай

Ядрен експерт: При авария в Украйна няма да има опасни количества радиация у нас

" Дори и при най-тежка повреда в Украйна и при неподходящи климатични условия няма да дойдат до нас рискови количества нездравословни радиоактивни субстанции ", това сподели пред Нова тв Людмила Симеонова, шеф отдел " Аварийно обмисляне и подготвеност " в Агенция за нуклеарно контролиране.

" В момента няма риск и не е имало повреда, не е имало и вписване на повишени стойности на радиационния декор ", акцентира тя. " Ние ще получим своевременна информация и време да реагираме, в случай че това се случи ", добави още специалистът.

" Независимо дали е война, или спокойно време, всекидневно получаваме информация и я изнасяме на страница на Агенцията ", осведоми Людмила Симеонова.

" При повреда трансграничен транспорт на нездравословни вещeства може да пристигна до нас след 12-13 часа, ние можем да направи разбор в границите на час и популацията ще разбере за нужните ограничения в точния момент ", съобщи тя.

" Основните ограничения, без значение от източника на повредата, са укриване, йодна профилактика, евакуация. Може да се приложат и други - лимитирана консумация на избрани артикули. Достатъчно е да се отиде у дома, да се уплътнят прозорците и да не се пускат климатици, ненужно е слизане в изби. Йодна профилактика се ползва при потребност и при разнообразни групи хора, не и независимо ", акцентира Людмила Станева
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР