Дори и на координатори в екипа не е известен източникът

...
Дори и на координатори в екипа не е известен източникът
Коментари Харесай

Журналист, работил по „Досиетата Пандора“: Нямам представа как се сдобихме с документите

Дори и на координатори в екипа не е прочут източникът на документите в основата на „ Досиетата Пандора “. Това сподели Дийн Старкман, един от старши-редакторите в Международния консорциум на проверяващите публицисти, награждаван с „ Пулицър “ американски публицист, по БНР.

„ Нямам визия по какъв начин сме се сдобили с данните и от кое място са пристигнали. Това е дълбока загадка и нямаше да мога да ви кажа повече даже да бях погълнал серум на истината. И аз съм любопитен за източника, само че просто не го знам... Имам чувството, че става дума за някой, който има несъмнено схващане за самата офшорна стопанска система “, сподели Старкман.

Журналистът добави, че и той самият е отчаян от неналичието на данни за политици от Съединените щати и Китай в „ Досиетата Пандора “. С сътрудниците му обаче е трябвало да работят с наличната информация.

" Първа стъпка беше приемането на данните преди съвсем 2 години. В консорциума трябваше да установим какво в действителност имаме - това е дълго проучване на данните. Това са над 2,9 терабайта поверителни документи от 14 разнообразни правни адвокатски фирми по целия свят - имейли, аудио записи, таблици - всичко това трябваше да бъде категоризирано. След това нашите кореспонденти го погледнаха и осъзнахме какви данни имаме - това е прекомерно доста материал за една обособена медия. Още повече - ние не знаем кои са значимите имена във всяка страни. Вие знаете кой е значим в България, аз знам кой е значим в Съединените щати, само че двамата дружно не знаем кой е значим в Корея или Филипините. Съгласно нашия модел на работа дадохме достъп до данните на хора, на които имаме доверие - сътрудници от Филипините, Русия, Пакистан, Индия, на всички места. Следва дълъг интервал на репортерска работа и полемики в общата ни платформа i-Hub. Всеки споделя откритията си и какво възнамерява да напише. В края се срещнахме онлайн и имахме полемика по кое време планът да бъде разгласен - датата беше 3-ти октомври, неделя ", описа Дийн Старкман.

" Както и ние пишем, това е мултитрилионна паралелна финансова система, създадена напълно в интерес на богатите и властните, която източва обществените средства по целия свят. Тя е недосегаема за правосъдните системи и спомага за повишаването на неравенствата и корупцията в разрастващите се демокрации. Мисля, че всичко това може да бъде немалка мотивация за източника, който и да е той ", разяснява журналистът от Международния консорциум на проверяващите публицисти.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР