Дори и донякъде очаквана, новината за оттеглянето на Роджър Федерер

...
Дори и донякъде очаквана, новината за оттеглянето на Роджър Федерер
Коментари Харесай

Рекордите, които Федерер все още държи пред Джокович и Надал


Дори и ненапълно предстояща, новината за отдръпването на Роджър Федерер от тениса няма по какъв начин да не е шокираща – един от най-великите за всички времена приключва кариерата си.

Докато милионите му почитатели тъжат за това, че ще видят Маестрото в деяние за финален път на Laver Cup, за името му ще продължава да се приказва още доста. Редица от върховете на швейцареца бяха усъвършенствани от Рафаел Надал и Новак Джокович през последните години, само че част от тях към момента остават недостижими.

Ноле изпревари Федерер по седмици отпред на класирането, само че 41-годишният играч към момента държи върховото достижение за най-дълъг непрестанен интервал като №1 – 237 седмици подред.

Той е и най-възрастният тенисист, който е оглавявал ранглистата – през 2018 на два пъти се изкачи на първото място и го заемаше на 36 години и 10 месеца.

Докато Надал и Джокович преодоляха общия му брой на трофеи от Големия шлем, той към момента държи върха за най-вече титли от финалите на ATP. Роджър има шест, до момента в който Новак е тъкмо зад него с пет.

Дори когато приказваме за „ мейджъри “, Федерер към момента е непостижим в някои аспекти. Той е единственият тенисист в историята, който е стигал до 10 поредни финала – от Уимбълдън 2005 до US Open 2007. Също по този начин е и единственият, който е печелил три от четирите в границите на година пет пъти. Никой различен не е стигал до финалите на всички шампионати от Шлема за сезона – той го е правил три пъти.

Все още е и с най-вече четвърт и полуфинали – надлежно 46 и 58. Джокович неотдавна го изпревари по броя на мачовете за трофей, където швейцарецът може да се похвали с 31.

Въпреки борбата за всички тези върхове, Голямата тройка, в компанията на единственият, който съумя да ги трансформира в „ четворка “ – Анди Мъри, ще се сбогува с положителни усеща в един финален танц на Laver Cup.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР