Дори и да получи нови оръжейни досавки от Запада, Украйна

...
Дори и да получи нови оръжейни досавки от Запада, Украйна
Коментари Харесай

WSJ: Украйна няма да може да си върне териториите дори със западното оръжие

Дори и да получи нови оръжейни досавки от Запада, Украйна няма да може да възвърне изгубените територии, написа The Wall Street Journal в материал, показан без редакторска интервенция от " Фокус “.

 

Западните водачи стартират да имат по-ясна визия за това по какъв начин се надяват да завърши войната в Украйна.

 

Това, което липсва, е какъвто и да е проект по какъв начин да се случи това.

 

Надеждата във Вашингтон и европейските столици е, че украинската контраатака, подсилена от западни танкове и други нови оръжия, ще пробие дупка в контрола на Русия върху украинска територия тази пролет.

 

На доктрина това това ще даде на силите на Киев такова преимущество на бойното поле, че съветският президент Владимир Путин ще бъде заставен да води мирни договаряния, при които Кремъл отстъпва най-малко територията, която е завзел след нашествието през февруари 2022 година Тогава Украйна е свободна да закотви бъдещето си на Запад, а един надвит и отпаднал господин Путин може да се изправи против гнева на личния си народ.

 

Но малко публични лица имат вяра, че войната и мирът ще се развият толкоз добре и няма признаци, че западните съдружници на Украйна имат сериозен проект да оказват помощ за оформянето на събитията.

 

Много от поддръжниците на Украйна са съсредоточени върху кратковременен приоритет: гневната битка за намиране на задоволително боеприпаси за Киев, с цел да задържи Русия в Източна Украйна, както и обезпечаване на светкавична контраатака.

 

Много по-вероятно обаче е война на безсилие, която продължава, до момента в който едната страна е толкоз победена или изтощена, че спре, без да осъзнава крайните си цели.

 

Подобен резултат, признават доста дипломати, ще се мери в години, а не в месеци.

Дори тогава няма явен консенсус какво да се прави с господин Путин, в случай че Украйна завоюва.

 

Има необятно единодушие, че Украйна би трябвало да получи средства за въздържане на бъдеща съветска инвазия, било като част от НАТО, или в някакъв тип контракт с Алианса.

 

Но френският президент Еманюел Макрон и някои съдружници обявиха, че не желаят да унижават Русия и желаят Западът да предложи на Украйна гаранции за сигурност, с които Русия може да живее. Други вместо това желаят съветската войска да бъде деградирана вечно.

 

Г-н Макрон беше най-отворен по отношение на настояването за по-бързо съглашение. Загърбвайки приказките за промяна на режима в Москва и намерено съмнявайки се в способността на Украйна да реализира цялостна победа на бойното поле, той прикани Украйна да търси договаряния с Кремъл тази година, откакто завоюва предстоящите облаги от контранастъплението.

 

Други показват една съществена спънка: украинският президент Володимир Зеленски и господин Путин са вкарани в екзистенциална битка за бъдещето на личните си страни и всеки към момента счита, че може да завоюва, съгласно западни дипломати. Досега нито една от страните не е изразила интерес да обмисли мир и малко на брой виждат това да се промени скоро.

 

Г-н Путин, който има огромни военни запаси, от които да черпи, счита, че може да изчака спад на решимостта на Запада, тъй че за какво да договаря?

 

" Путин най-вероятно пресмята, че времето работи в негова изгода “, споделя Аврил Хейнс, шеф на националното разузнаване на Съединени американски щати, в показания в Сената по-рано през март. " И че удължаването на войната – в това число с евентуални паузи в боевете – може да бъде най-хубавият му оставащ път към вероятно обезпечаване на стратегическите ползи на Русия в Украйна, даже и да отнеме години “.

 

Перспективата за допустима смяна в администрацията на Съединени американски щати през 2024 година също може да насърчи господин Путин, в случай че счита, че президентът републиканец би предложил по-малко поддръжка за Киев.

 

Междувременно глобите, водени от Съединени американски щати, понижават икономическата основа на Русия. Но господин Путин до момента не е срещнал даже краткотраен отпор вкъщи, който може да го накара да преразгледа задачата си за сливане на Украйна във Велика Русия. Икономиката на Русия не се срина по метода, по който мнозина предвидиха, частично заради китайската поддръжка и продължаващите покупки на нефт от Индия и други.

 

" Това, за което се тревожим, е, че Русия към момента е в положение да стабилизира бюджета си “, съобщи външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис в изявление. " Трудно е, само че те се оправят по-добре, в сравнение с бихме се надявали, че ще го създадат със глобите. “

Подкрепата, която господин Путин получи неотдавна от визитата на китайския водач Си Дзинпин, евентуално е нараснала решимостта му да покаже самообладание, споделят западни дипломати, отбелязвайки, че изчакването на Запада дейно е работило за господин Путин, когато Русия нахлу в Грузия през 2008 година, завладя Крим през 2014 година и се намеси военно в гражданската война в Сирия през 2015 година

 

От страната на Украйна, Съединени американски щати и техните съдружници неведнъж са казвали, че всяко решение за това по какъв начин ще завърши войната зависи от Киев, макар че някои се тормозят в издържливостта на поддръжниците му в продължаването на поддръжката.

 

Съединени американски щати " в никакъв случай няма да разрешат Украйна да падне. Ето по какъв начин разгадавам визитата на президента Байдън в Киев “, съобщи полският министър председател Матеуш Моравецки в изявление в петък, имайки поради февруарското посещаване на господин Байдън в украинската столица. " Повече съм угрижен за моите западноевропейски сътрудници и другари, тъй като те са по-малко търпеливи “.

 

Изчислението на господин Зеленски е това, което може да бъде задоволително за личния му унищожен от война народ. Досега неговото държавно управление настояваше, че не се интересува от мир, до момента в който не бъде възобновена териториалната целокупност на Украйна.

 

Дори неотдавна снабдени с въоръжение, украинските сили надали ще получат толкоз уверено преимущество на бойното поле, че Киев да е в положение да изиска връщането на цялата тази територия, съгласно дипломати.

 

Украинските облаги скоро след нашествието бяха реализирани против комбинация от руснаци, настоящи надалеч от личната им територия, колапс на съветските доставки и бездънен честен проблем измежду съветските сили.

 

Битката за следения от Русия Донбас, където силите на Москва са по-окопани, евентуално ще бъде доста по-трудна. Неотдавнашната кървава баня към град Бахмут, където всяка от страните понесе огромни загуби против дребни териториални придобивки, наподобява е по-типична за бъдещето на войната.

 

Съюзниците на Украйна биха могли да създадат повече, с цел да наклонят салдото в интерес на Киев. Но даването на типовете оръжия, които могат да реализират това, е източник на различия.

Обединеното кралство и Полша са в челните редици на настояването за по-мощни въоръжения, като британците да вземем за пример дават оръжия с по-голям обхват, а поляците дават обещание дребен брой реактивни изтребители.

Съединени американски щати, опасявайки се, че всеки ход ще бъде обсъждан като ескалационен от господин Путин с нуклеарно оръжие, бяха по-предпазливи. Те отхвърлят да изпратят армейски тактически ракетни системи с по-голям обхват MGM-140 или ATACMS. Дори усъвършенстваните ракетни установки Himars, изпратени от Съединени американски щати, бяха модифицирани, тъй че обсегът им беше стеснен.

 

Това оставя Украйна да води по-тежка война, въоръжена значително с сходна огнева мощност, въпреки и с няколко десетки танкове, доставени от съдружниците.

 

Съединени американски щати и техните европейски съдружници биха могли да накарат господин Зеленски да се откаже по-рано, като заплашат да забавят доставките на оръжия и помощта, която поддържа Украйна.

 

Но позволяването на господин Путин да резервира територия, която е завзел след нахлуването, може да се окаже политически съдбовно за господин Зеленски.

Проучване предходната седмица, оповестено от Международния републикански институт, основан в Съединени американски щати мозъчен концерн, сподели, че 97% от респондентите в Украйна считат, че тя ще завоюва, без смяна по отношение на април предходната година, до момента в който 74% споделят, че Украйна ще резервира всички територии, които е имала през 1991 година в следствие от войната.

 

Нещо повече, някои в Европа и Съединени американски щати виждат войната като определящ миг за демокрациите на всички места, което ускорява решимостта им да останат в нея за дълго време.

 

" Всички, с които приказвам по света, всички други водачи имат вяра, че това е фундаментална борба за полезностите, в които имаме вяра за демокрацията, за върховенството на закона, териториалната целокупност, за свободата “, съобщи английският министър председател Риши Сунак в скорошно изявление.

 

Един почитан европейски посланик разкри, че въпреки да има някои полемики измежду съдружниците по отношение на това какво може да значи победа или проваляне за Украйна и по отношение на детайлите на следвоенното споразумяване, не се задава сериозна дипломатическа самодейност.

" Не е мъчно да се сътвори кротичък развой нереално “, съобщи служителят. " Всъщност намирането на точката, в която това става реалистична алтернатива, е доста, доста по-трудно. “

 

И най-после, съдружниците гледат на настоящия си курс, колкото и да е нерешителен, като единствената допустима алтернатива, тъй като в сянката на Украйна се спотайват стремежите на Китай да поеме контрола над Тайван.

 

Г-н Си е наредил на силите си да бъдат подготвени през идващите няколко години, в случай че реши да нахлуе, съгласно американското разузнаване. Западните дипломати правят оценка, че той ще се нуждае от висока убеденост в възможностите си за триумф, с цел да продължи напред. Съединени американски щати и техните съдружници виждат ролята си в това да въоръжат Тайван и да приготвят личните си армии, с цел да внушат задоволително подозрение, с цел да възпрат господин Си.

 

Подобно на господин Путин, господин Си вижда, че историята е на негова страна, акцентирайки световната финансова рецесия и безредното излизане на Съединени американски щати от Афганистан като признаци, че Америка е западаща хегемонистка мощ. Според мнението на съдружниците, в случай че решимостта на Запада във връзка с Украйна отслабне, това би изпратило евентуално пагубно обръщение към господин Си, че е прав.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР