Дори и да бъде овладяна инфлацията едва ли цените ще

...
Дори и да бъде овладяна инфлацията едва ли цените ще
Коментари Харесай

Гечев: Дори и да се овладее инфлацията, цените няма да паднат

Дори и да бъде овладяна инфлацията надали цените ще се върнат на старите си равнища. Тази позиция изрази пред News.bg националният представител от Българска социалистическа партия Румен Гечев. Той изясни, че инфлацията се дължи на два фактора - външни и вътрешни. Правителствата имат отговорности да вземат ограничения включително и към външните фактори, доколкото е допустимо, акцентира той. За образец социалистът даде енергийните носители и питателните артикули, които се внасят. Това, което може да направи държавното управление е първо, да ускори контролът върху спазването на пазарните правила, разясни Румен Гечев.

Също по този начин оптимално би трябвало да се лимитират опитите на търговци да употребяват високата инфлация, с цел да извличат спомагателни облаги. Той предлага скъпи вносни артикули да бъдат сменени с родни. Само че това решение не може да стане за седмица - две, посочи аленият народен представител. Според него България би трябвало да възвърне част от производствата си. Колко десетилетия би трябвало да минат, с цел да забележим,че ние нямаме консервна индустрия, попита Румен Гечев. В същото време внасяме консервни артикули, а родните производители няма къде да пласират стоката си.

Държавата може да предприеме краткосрочни и дълготрайни ограничения, акцентира той. Дори и да падне инфлацията, надали цените ще се върнат на старите си равнища, защото икономическата история демонстрира, че цените не се връщат. Само при потребителската електроника цените падат в последните 10-15 години. Възможен спад може да има, съгласно него, при енергийните запаси, в случай че спре войната в Украйна. В същото време цената на петрола в последните 30 години не е паднала фрапантно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР