Дори държавата да поеме оперативното управление на Лукойл Нефтохим, както

...
Дори държавата да поеме оперативното управление на Лукойл Нефтохим, както
Коментари Харесай

Правителството отказва да управлява Лукойл - Нефтохим

Дори страната да поеме оперативното ръководство на " Лукойл Нефтохим ", както направи Италия, то това няма да реши по никакъв метод логистичният проблем на рафинерията с доставката на петрол, друг от съветския. Това стана ясно от думите на министъра на енергетикат Росен Христов пред Нова тв. 
В края на предходната седмица държавното управление разреши на " Лукойл Нефтохим " да продава горива за Европейски Съюз и трети страни до март 2023 година, макар мнението на Брюксел, че дерогацията за България не планува сходен експорт. Компромисът за страната ни бе изработен, с цел да може рафинерията да задоволя вътрешното ползване. 
Христов обаче разяснява, че държавното управление към момента няма формален отговор от Евлокомисията дали рафинерията може да продължи износа си и след 5 декември. Според министъра интензивно се работи за съществено решение казуса с логистиката. По думите му това може да стане с обновяване на плана за петролопровод Бургас - Александруполис  и по този начин рафинерията ще може да се зарежда с различен нефт. 
Правителството съумя да убеди " Лукойл ", че е по-добре да си заплащат налозите в България. " За да се случи обаче това, рафинерията би трябвало да работи и да има доставки на горива на допустими цени ", разяснява Христов. Той добави, че Европейски Съюз сега купува петролни артикули с съветски генезис от Турция и не е ясно за какво не желае да ги купува от България.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР