Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се

...
Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се
Коментари Харесай

Кунчев: Дори да се обяви епидемия от коклюш, няма да се наложат толкова строги противоепидемични мерки

Дори да се разгласи зараза от коклюш, няма да се наложат толкоз строги противоепидемични ограничения, каквито имаше по време на коронавирус пандемията. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

По думите му няма да има и толкоз мощен напън върху здравната система. Това, което виждаме до момента, е, че не повече от 5-10% от болните от коклюш се хоспитализират, като за огромна част от тях е по-скоро като гаранция за наблюдаване, а не тъй като се нуждаят от интензивно лекуване, уточни той.

Евентуална зараза от коклюш

Това, което виждаме през последната година в Европа, е, че въпреки всичко протичането на коклюш не е чак толкоз тежко. Повече от половината болни са ваксинирани и при тях заболяването протича доста леко. При тези пациенти слагането на диагнозата е проблем, тъй като кашлица може да провокират и доста други респираторни вируси, сподели доцент Кунчев.

По-възрастните хора са имунизирани с пълноклетъчна ваксина против коклюш. Не е невероятно да се разболеем, само че ще прекарваме толкоз леко, че евентуално няма да бъдем диагностицирани, уточни специалистът.

Една от ограниченията, които на първо време подхващаме, е да създадем по-достъпна диагностиката и тя да се прави на няколко места в страната, а епидемиолозите да насочват избрани групи пациенти към гратис диагностициране, изясни той.

Коклюш при деца и при бременни дами

В немалка част от случаите на коклюш измежду децата заболяването отминава от единствено себе си, само че с цел да няма опасности, избираме лекуването да стартира в точния момент. Това е бактериална зараза, която се въздейства от антибиотици и при ранно лекуване се отстранява всякаква заплаха от по-висок риск, изясни основният държавен здравен контрольор.

Обществото, когато е наплашено, реагира прочувствено. Бременните дами може да се имунизират, само че не мисля, че това би трябвало да е наложително изискване, добави лекарят. Има райони, които към момента въобще не са наранени от коклюш. По въпроса за имунизиране на бременните би трябвало да вземем поради и мнението на акушер-гинеколозите, добави доцент Кунчев.

Всеки организъм реагира друго и имунитетът при някои хора може да продължи 20 години, а при други може да стартира да спада на втората или третата година след имунизиране против коклюш, означи той.

Здравните управляващи

Ние не всяваме суматоха, сподели доцент Кунчев в отговор на въпрос дали държанието на здравните управляващи сега е пресилено. При непрекъсната циркулация на причинителя на коклюш явно става въпрос за началото на зараза и хората би трябвало да знаят това и да съблюдават избрани ограничения. Коклюшът е типично въздушно-капково заболяване и бактерията се придвижва с капчици слюнка. Предпазната маска механично и доста дейно стопира предаването на болестта, изясни той.

Не бихме се върнали към ограниченията, които се прилагаха по време на коронавирус пандемията, сподели още основният държавен здравен контрольор. Ако коклюш се появи в колектив, по-безопасно би било хората там да носят защитни маски, като по-ефикасният вид е маски да носят тези, които имат признаци, а не тези, които нямат. Идеята е да спрем разпространяването на болестта, само че ограниченията няма да са нито толкоз строги, нито толкоз всеобщи, сподели още доцент Кунчев. По думите му при над 90% покритие на популацията с първите три дози ваксина причинителят мъчно ще откри толкоз доста неимунни лица, тъй че да ги разболее.

Фиктивни имунизации

Много е мъчно да се откри дали има фиктивни имунизации, уточни доцент Кунчев. Можем да изследваме някои заболели за антитела, само че в 1-2% от случаите има хора, които даже и да са ваксинирани, не построяват имунитет, което значи, че при тях няма да се открият антитела, изясни специалистът.

Отказ от ваксина с автограф на родител

Никаква изгода няма да има, в случай че се вкара концепцията родителите да удостоверяват с подписа си отхвърли от ваксина на детето им, счита доцент Кунчев. Имунизациите нямат отношение единствено към едно или друго дете, защото в случай че родител не ваксинира личното си дете, слага в риск други деца. Около до 3% от децата не могат да бъдат имунизирани по медицински аргументи и тях ги пази публичният имунитет, уточни още той.

Морбили

Едва ли обстановката с появяването на морбили в България ще се развие по този начин, както с разпространяването на коклюш, сподели още доцент Ангел Кунчев във връзка регистриран случай на морбили в страната. Той изясни, че след имунизация против морбили няма резултат на бързия спад на имунитета, какъвто има след имунизация против коклюш. Ваксината против морбили дава по-продължителен и под напрежение имунитет. В желанието имунизациите да са оптимално безвредни се върви към това да се понижи броят на антигените на тежките протеини в самата ваксина. Ако съпоставяме имунизациите отпреди 20 години със сегашните, ще забележим в десетки пъти понижаване на тези антигени, което води до по-малко странични реакции и алергизиране, което е позитивно, само че при коклюша, дружно с това, върви и по-слабо напрегнатият имунитет, който с времето спада, разяснява специалистът.

Денга

От началото на тази година са обявени три случая на денга в България. Когато става дума за векторно заболяване, което значи, че някой го придвижва, водещи са ограниченията, които би трябвало да се подхващат, против преносителя, изясни основният държавен здравен контрольор. Всичко, което вършим за обработването на площите най-често против кърлежи, значително покрива и комарите. Сега свършва една огромна социална поръчка, която Министерството на здравеопазването провежда - за култивиране на площите отвън обитаемоте места. Надявам се при започване на май да стартира дейна обработка на ларвите, а не на към този момент излюпените комари, сподели още доцент Кунчев. Там, където има застояли води, които при високи температури стават идеални места за отглеждане на комари, се вършат обработките.

Обработването се прави с препарати, които по никакъв метод не замърсяват природата и задачата е въобще да не се излюпят комари, уточни още той и добави, че обработването би трябвало да се прави по-често и в точния момент, със съответните концентрации на препарата. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР