Дори да печелите добре днес, това може да се промени

...
Дори да печелите добре днес, това може да се промени
Коментари Харесай

Често срещани финансови грешки

Дори да печелите добре през днешния ден, това може да се промени с течение на годините и да останете със доста по-ниски приходи. От Investopedia преглеждат най-често срещаните финансови неточности, които водят хората до огромни усложнения. И в случай че към този момент сте изправени пред такива, вземете поради следните препоръки, тъй като отстраняването на сходни неточности може да бъде ключът към оцеляването.

1. Прекомерното харчене

Казват, че огромните благосъстояния се губят лев по лев. Има и друга поучителна приказка тук, а точно, че " богатите цепят стотинката на две ". Може да не ви се коства за огромна работа да харчите пари за разнообразни питиета като капучино всеки ден, да спрете някъде за кутия цигари, да вечеряте на открито и други, само че всеки дребен разход с течение на времето се натрупа. Ако сметнете какъв брой давате на седмица за тези неща и по-късно на година, евентуално ще откриете, че може да употребявате парите за нещо надалеч по-съществено. Да, няма неприятно да си угаждаме, само че е добре да помислим за положението си преди да харчим.

2. Безкрайните заплащания

Запитайте се дали в действителност имате потребност от движимости, за които би трябвало да плащате всеки месец, година след година. Неща като кабелна телевизия, музикални услуги или скъпи членски карти за фитнес може да се окажат непотребен разход. Когато парите са проблем или просто желаете да спестите повече, основаването на по-строг финансов живот може да ви помогне да се избавите от финансовите усложнения.

3. Живеенето с пари назаем

Все по-често хората употребяват кредитни карти за закупуване на неща от първа нужда. Но даже и все по-голям брой консуматори да са подготвени да заплащат двуцифрени лихви за бензин, хранителни артикули и голям брой други продукти, които са изчезнали доста преди заплащането на цялата сметка, помислете си дали желаете да бъдете един от тях. Лихвите по кредитни карти вършат цената на таксуваните продукти доста по-скъпа. В взаимозависимост от заема също по този начин е по-вероятно да похарчите повече, в сравнение с печелите.

4. Купуването на нова кола

Милиони нови коли се продават всяка година, макар че малко купувачи могат да си разрешат да заплащат за тях в брой. Съответно постоянно се вземат пари назаем като по този начин потребителят заплаща рента върху омаловажаващ се актив, което усилва разликата сред цената на автомобила и платената за него цена. Понякога човек няма различен избор, с изключение на да си купи кола на погашение, само че е добре да се замисли нужно ли е тя да бъде нова, скъпа и огромна. Друг въпрос е какъв брой биха коствали разноските по застраховки и гориво, откъдето също може да се спести. Съветът тук е да изберете подобен автомобил, който би бил по-евтин за поддръжка и който харчи по-малко.

5. Големи разноски по жилище

Когато става дума за закупуване на къща, по-голяма не значи постоянно по-добра. Освен в случай че нямате огромно семейство, изборът на огромен дом ще значи единствено по-скъпи налози, поддръжка и комунални услуги. А това тежи на месечния ви бюджет. Освен това в случай че вложите десетки хиляди левове в това жилище, не е ясно дали тази инвестиция може да се върне.

6. Да живеете от заплата до заплата

Много от семействата живеят от заплата до заплата и един непредвидим проблем може елементарно да се трансформира в злополука, в случай че не са готови. Затова непотребните разноски могат да слагат хората в нестабилно състояние - такова, в което се нуждаят от всяка стотинка, която печелят, а една пропусната заплата би била основала огромен проблем. Вероятно не желаете да сте в такава обстановка, изключително при опасност от икономическа криза.

Много финансови планьори поучават да запазите в сметка разноските си за 3 месеца, до която да имате бърз достъп. При загуба на работа или промени в стопанската система, спестяванията ви могат да свършат и да ви слагат в цикъл на погашение на дълг след дълг. А този тримесечен буфер може да бъде от време на време жизненоважен.

7. Не инвестирате

Ако не накарате парите си да работят за вас на пазарите или посредством други вложения, носещи приходи, няма да съумеете в никакъв случай да си позволите да не работите. Преценете времето, което ще е належащо за растежа на вашите вложения и какъв риск можете да поемете. Ако е допустимо, консултирайте се с дипломиран финансов консултант, с цел да съпоставите това с вашите цели. Добре е също да внасяте месечни вноски за избрани пенсионни сметки, с цел да имате едно удобно пенсиониране.

8. Изплащане на дълг със спестявания

Може би си мислите, че в случай че изтеглите спестяванията от пенсионната ви сметка, те могат доста да оказват помощ за изплащането на дълга ви. Това обаче не е толкоз просто. Трудно е да възвърнете средствата в пенсионните си фондове и могат да ви застигнат големи такси. При вярната тактика заемът от пенсионната ви сметка може да бъде подобаващ вид, само че даже и за най-дисциплинираните планьори е мъчно да отделят пари за възобновяване на тези сметки. Когато дългът се изплати, спешността отминава, става доста изкушаващо да продължите да харчите със същото движение и може още веднъж да се вкарате в дълг.

9. Нямате проект

Вашето финансово бъдеще зависи от това, което става сега. Хората прекарват безчет часове в гледане на телевизия или приплъзване на наличие в обществените медии, само че постоянно не желаят да заделят два часа седмично за финансите си. Важно е да знаете в каква посока се движите. Прекарайте известно време в планирането на финансите си като приоритет.

За да се предпазите от непотребни разноски, започнете с анализирането на дребните и след това преминете към огромните давания. Помислете деликатно, преди да добавите нови задължения към листата си с заплащания и имайте поради, че опцията да извършите заплащане не е същото като да можете да си позволите покупката. И най-после, задайте си като приоритет да спестявате част от това, което печелите месечно и си разработете финансов проект.

Част от тези препоръки може да не се харесат на всички. Те сигурно не дават отговор навръх безпределно другите лични финансови действителности на хората. Някои не са подготвени да се разделят с капучиното си, а други са на мнение, че инвестицията в ново и по-голямо жилище да вземем за пример е извънредно значима. Със сигурност обаче всеки може да се поучи от някои от изброените неточности. А това е дребна победа, както се споделя - " за всеки по нещо ". /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР