Дори бившите шпиони Джон льо Каре и Иън Флеминг, създателят

...
Дори бившите шпиони Джон льо Каре и Иън Флеминг, създателят
Коментари Харесай

И Джеймс Бонд не би могъл да разкрие измамата на века

Дори някогашните шпиони Джон льо Каре и Иън Флеминг, основателят на Джеймс Бонд, не биха могли да си показват сходен сюжет. Но пък биха могли да намерят по-подходящо име на аферата с " австралийските подводници " - измамата на века. Подробностите към една от най-големите дипломатически измами, на която в миналото е ставала жертва Франция, изясняват равнището на гнева, рядко срещан за съдружник, измежду висшите етажи на френската власт. Те също по този начин оправдават " скъсването на доверието ", провокирано от Париж по отношение на Съединени американски щати и Австралия. То би трябвало да остави следи за дълго време, изключително по-отношение на Австралия, написа Изабел Ласер в разбор за френския ежедневник Le Figaro.

Действие първо - заговорът

То се развива в Канбера преди осемнадесет месеца към Скот Морисън, прочут също с псевдонима си СкоМо. Именно австралийският министър председател стои зад измяната на века. Той, който започва през март 2020 година, към малко ядро ​​от подбрани хора, различен план на този на френските подводници, който трябваше да свърже страната му с Франция за петдесет години. Агресивните изказвания на Китай подхраниха паниките на Австралия, както и възприятието й за " крепост в блокада ", както се изрази един дипломатически източник. От самото начало стратегическото партньорство с Франция беше предмет на разкол в държавното управление и министерството на защитата. На виновните за въоръжените сили и защитата Скот Морисън зададе въпрос, до оня миг табу в Австралия: Защо да не се сдобием с нуклеарни подводници?

Първото семе на измяната към този момент е посято. Но ще поникне в най -дълбока загадка. Според журналистически източници СкоМо е споделил какво се готви единствено с четирима души, измежду които шефа на генералния щаб на армията Ангъс Кембъл, министъра на защитата Грег Мориарти и адмирал Майкъл Нунан, шеф на военноморските сили. На този стадий от конспирацията американците не са в течение.

Действие второ - вербуването на Борис Джонсън

Между СкоМо и БоДжо, английския министър председател, линията е директна и лесна. Всичко стартира през март 2021 година, когато адмирал Майкъл Нунан се обръща към английските си сътрудници, с цел да изследва опцията за придобиване на американски атомни подводници, считани за по -бързи и по -надеждни, с които да размени френските " Баракуда ". Борис Джонсън се ангажира персонално с този план, който може да предложи на Брекзит врата към Индо-Тихоокеанския район. Още там, интервенция " Без кукички ", съгласно The ​​Times of London, е известна единствено на десетина души, в това число премиера, министъра на външните работи и министъра на защитата. Според източник, осведомен с въпроса, Англия е служила като " кондензатор " и " ускорител " за австралийските планове. На този стадий от интервенцията американците към момента не са част от историята.

Действие трето - финалът

Местопрестъплението е проведената в Корнуол през юни 2021 година среща на върха на Г-7. Докато взе участие с Еманюел Макрон в избухналата след Брекзит " война на саламите ", която монополизира медиите, мозъкът на Борис Джонсън е другаде. На Джо Байдън също, даже когато го виждат да се ръкува сърдечно с Еманюел Макрон, на който той дава обещание, че след годините на Тръмп Америка ще приласкае още веднъж европейските си съдружници. Но зад кулисите БоДжо и Слийпи Джо кроят скрит план със СкоМо. Камерите и публицистите са държани надалеч. Из коридорите на срещата на върха, тримата англосаксонски държавници разискват скришен пакт, Алианса за сигурност и защита Aukus, новото партньорство сред трите страни. И всичко това под носа и брадичката на френския президент, който вижда там единствено огън. " И какво! По утайката на кафето ли трябваше да гадаем? ", питат във Франция. И от американска страна тайната ще бъде споделена единствено на дребен екип, чиято вътрешност е в Белия дом. Когато схванат на 15 септември, други чиновници ще скърцат със зъби и ще споделят терзанията си със своите френски съдружници.

В продължение на осемнадесет месеца, до момента в който решението за повреждане на контракта с Франция бъде оповестено обществено, Австралия, подкрепена от Съединени американски щати и Обединеното кралство, направи всичко, с цел да скрие решението си от френските управляващи. " Едно е дадена страна да реши в името на своите национални ползи да наруши уговорката си. Франция почита суверенното решение на Австралия. Но е напълно друго, когато съдружник е направил всичко, с цел да ни измами и изиграе. Разиграваха ни година и половина ", споделя френски източник, осведомен с въпроса. Той прибавя още: " Ако Австралия беше решила да сложи под въпрос контракта, тя трябваше да го направи по транспарантен метод ". Именно това отношение от страна на съдружник извади френските политици от равновесие. Вярно е, че по този въпрос те са по -скоро привикнали с измамите на Иран по отношение на нуклеарната му стратегия. Никога различен съдружник не се е държал по този метод. А Австралия не беше просто какъв да е съдружник... Именно от една от военните й бази, Еманюел Макрон започва през 2018 година френската тактика в Индо-Тихоокеанския район.

Списъкът на хитростите и клеветите в действителност е дълъг. След Г-7 Еманюел Макрон беседва със Скот Морисън на 15 юни в Париж. Австралийският министър председател отваря " въпроса " за екологичния риск, който френският контракт съставлява в района, само че не загатва никаква опция. В паниката министърът на външните работи Жан-Ив Льо Дриан, а на идващия ден и министърът на въоръжените сили Флорънс Парли, на собствен ред провокираха клюки за нов интерес на Австралия към нуклеарната сила. Според добре осведомен източник, французите даже са предложили на австралийците " преоценка " на контракта и разкриване на " полемики " за техниката на нуклеарно задвижване. Ясно е, че Франция е повдигнала въпроса с доставките за Австралия, която в началото е предпочитала стандартното задвижване, с нуклеарни подводници. Но отговор по този начин и не е последвал. " Те излъгаха с бездействието си. Поставихме въпроса за нуклеарната сила, тъй като беше на дневен ред. Те потвърдиха, че към момента избират стандартното задвижване ", споделя френски източник.

Американците също са лъгали френските си сътрудници през цялото време. На 25 юни, 10 дни след визитата на Скот Морисън в Париж, Антъни Блинкен, държавният секретар на Съединени американски щати, по време на среща с Еманюел Макрон и Жан-Ив Льо Дриан, твърди французите, че договорът за подводниците с Австралия се преглежда във Вашингтон като център на френския ангажимент в Индо-Тихоокеанския район. През юли се реализират няколко контакта сред Елисейския замък и Белия дом, както и сред американския и френския министри на външните работи и защитата. " Те нито един път не загатнаха за диалозите си с австралийците ", твърди дипломатически източник.

Седмица преди формалното оповестяване на разтрогването на контракта, французите със угриженост следят визитата на австралийските министри на защитата и външните работи във Вашингтон. Пърли и Льо Дриан желаят пояснение от американските си сътрудници. Но на Антъни Блинкен, държавен секретар, и Лойд Остин, министър на защитата, им лиши няколко дни, с цел да отговорят...

Разбира се, договорът за подводниците, както всички стратегически партньорства, обхващащи няколко десетилетия, изпитва компликации. В съюз от такова значение, който включва предаване на секрети и изисква взаимно доверие, разговорът сред двете страни е непрекъснат. Французите твърдят: " Всички проблеми бяха позволени ". Австралийският парламент на няколко пъти даде зелена светлина за продължаването на плана. В деня, в който щяха да разгласят разтрогването, австралийците в писмо до френските управляващи увериха, че " всичко е наред ". Петнадесет дни по -рано, на 30 август, техните министри на защитата и външните работи потвърдиха смисъла на програмата за своите френски сътрудници. Едва няколко часа преди конференцията на трите страни от Aukus във Вашингтон австралийският министър председател написа писмо до Еманюел Макрон, в което го предизвести.

Тази поредност от прикрити дейности подтикна Жан-Ив Льо Дриан, министър, прочут най-много с умереността си, който преди да приказва, завърта езика си седем пъти, да упрекна Австралия и Съединени американски щати в неистини и лицемерие. Що се отнася до Англия, " 5 -тото колело на каретата ", тя даде нови доказателства, съгласно ръководителя на френската дипломация, за " непрекъснатия си опортюнизъм ".

Но леденият душ е на първо място за французите....
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР