Дори Азия започва да експериментира със съкратена работна седмица, предава

...
Дори Азия започва да експериментира със съкратена работна седмица, предава
Коментари Харесай

Все повече фирми минават на 4-дневна работна седмица

Дори Азия стартира да опитва със съкратена работна седмица, предава икономическото издание Quartz.

Азиатските страни са известни с отдаденост в работата си и дълго работно време. Южна Корея непрестанно се класира на едно от най-високите места в света по приблизително работно време, Китай чества своя така наречен график „ 996 “ (9:00 до 21:00 ч, шест дни в седмицата), а Япония от дълго време се бори със гибел от изтощеност.

Така да вземем за пример Unilever, мултинационалният потребителски конгломерат, разгласи, че ще стартира едногодишна проба на четиридневна работна седмица за основания си в Нова Зеландия личен състав от този месец, без понижаване на заплащането. Този ход идва откакто през май министър председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн допусна, че четиридневната работна седмица може да бъде метод за стимулиране на туризма и възобновяване на стопанската система след пандемията.

Междувременно Филипините към този момент започнаха четиридневна работна седмица по 10 часа дневно за всички правосъдни чиновници в цялата страна. Правителствените служби към този момент бяха понижили работната седмица на четири дни през март, като част от отговора на управляващите против Covid-19. Предлага се и законопроект, който би лимитирал работната седмица на 35 часа за частния бранш.

В Китай пандемията също форсира прекосяването към по-кратко работно време. От март няколко провинции одобриха 4.5-дневната работна седмица с вярата да усилят потреблението след пандемия, с цел да рестартират стопанската система.

Идеята не е напълно нова и се популяризира от управляващите най-малко от 2015 година, когато Държавният съвет - кабинетът на Китай - стартира да предизвиква двудневни и половин почивни дни като метод за увеличение на разноските за свободното време.

Но спомагателното свободно време може да не е постоянно гратис: град в провинция Хубей дава на чиновниците спомагателен половин ден отмора в пилотна скица, само че локалното държавно управление предложи освободеният петък следобяд да се употребява за „ патриотично образование “ или други проведени действия като обиколки из града.

Обявите за работа по света също оферират от ден на ден благоприятни условия за изменяща се дълготрайност на работната седмица. Например в Съединени американски щати делът на обявите за работа, предлагащи четиридневна седмица, се е нараснал след пандемията. Споразумението оказва помощ на чиновниците да се оправят с условията на грижите за децата, защото учебните заведения и детските заведения са затворени, като в същото време дава на компаниите независимост да понижат разноските, без да прибягват до съкращения.

С или без съкратена работна седмица, спирането, породено от пандемията, е предизвикало загуби в работното време по целия свят. Според последните данни на Международната организация на труда, организация на Организация на обединените нации, светът е изгубил приблизително 12% от общото работно време през третото тримесечие, като Америка е най-засегнатият район.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР