Допустимо ли е съдия да призовава прокурори да образуват дела

...
Допустимо ли е съдия да призовава прокурори да образуват дела
Коментари Харесай

Прокуратурата пази организираната престъпност, твърди адв. Велислав Величков

Допустимо ли е арбитър да приканва прокурори да образуват каузи на публицистите, в случай че подлагат на критика правосъдната система у нас, и какво следва за работата на медиите, а и магистратите, при такива закани – разяснява в " " по стратегия " Христо Ботев " юрист Велислав Величков, представител на неправителствената организация " Правосъдие за всеки ".

" Аз в действителност мисля, че би трябвало да се откри самоуверен прокурор, само че не с цел да проверява тези, които дават сигналите и стигат по личен път до взаимовръзките в незаконните схеми и до уличаващи обстоятелства и доказателства за политически обвързаности и участия на хора от самата система, в съучастничество с проведени незаконни групи или в прикриване на техни закононарушения. А не да се търси комфортен, не " самоуверен " прокурор, който да проверява журналистическите следствия по какъв начин се случват и кои са техните източници.

Защото е известно в България от много години, че постоянно прокуратурата и полицията се пробват да стигнат посредством подателите до източниците на сигнала, до тези, които имат писмени доказателства, записи, фактология. Правят го, с цел да ги притиснат или да трансфорат същите тях в обвинени , с цел да се заглуши рупорът, през който протича цялата информация за корупция, обхванала всички управляващи в България, и очевидният факт да се удостовери, че точно правосъдната система – и то най-много посредством прокуратурата – пази проведената престъпност , когато в нея вземат участие представители на властта, или в чиито схеми са забъркани политици или магистрати, или пък когато видни олигарси печелят милиарди през проведената незаконни групи, в които са единствено пионки тези, които виждаме на повърхността.

Това се случва и сега, просто гръмна в доста неуместен за политическата класа и ротацията в прокуратурата миг. Един огромен бушон, това беше убийството на Мартин Божанов. Този гръм, сходно на оня срив предишния май, при кортежа на някогашния основен прокурор Иван Гешев, освети като със мълния схемите, в които се е забъркала родната прокуратура. Даде и ясно пояснение за какво за 25 години няма нито един сполучливо наказан върховен политик, магистрат, предприемач, олигарх. Нещо повече – в съда се броят на пръсти импортираните обвинителни актове против такива лица. Защо там, където цялото общество вижда закононарушение, прокуратурата или не го вижда, или в никакъв случай не може да го потвърди. Всички тези флашки, неподписани прокурорски постановления, записи, добити по противозаконен метод, които са се намирали в частни жилища, демонстрират, че в действителност е работило редом правораздаване с редом деловодство на прокуратурата, думи на прокурор Невена Зартова . Разследващите публицисти стигнаха до формулите на паралелното правораздаване и до това кой, кого и по какъв начин прикрива. "

Отказалите се от показания очевидци

" В момента следствието би трябвало да се води от ad hoc прокурора Даниела Талева, при която би трябвало да се намират въпросните материални доказателства, които преди този момент бяха при прокурор Йордан Петров от Софийската градска прокуратура. Той приключи досъдебното произвеждане " Осемте джуджета ", не образува ново, по което да обезпечи тези свидетелски показания и доказателства, които в този момент някой нямаше да може толкоз елементарно да се отхвърля от тях, в случай че те бяха повторени пред прокурор, а дори и пред арбитър. И вместо с обвинявания да се снабди Петьо Петров - Еврото, с обвинявания се снабди прокурор Сулев, който си е разрешил да образува досъдебно произвеждане и да притегли като обвинен Петър Петров - Еврото. Вместо това по искане на прокурор Петров СГП му е предоставила всички материални доказателства и това е единственият човек, имал достъп до тях.

Въпросът в този момент е по какъв начин изтича името на предпазен очевидец? Дали е от прокурора от СГП, който единствен е имал достъп и който след това освети този предпазен очевидец и сподели, че му подвига отбраната? Може би това е едно от обясненията, тъй като очевидците в този момент си трансформират показанията – тъй като виждат, че има нова мощ в прокуратурата, която ще използва цялата си мощност по отношение на тях, в случай че те не си сменят показанията. Защото точно в това следствие изтичат имената на висши прокурори, хора, посещавали " Осемте джуджета ", приказва се за давани пари, загатват се имената на ръководители – някогашни и сегашни на прокуратурата. Включително на Борислава Сарафов, който преди година в един запис сподели, че всичко е наред, просто тече прегрупиране. Виждам, че има преторианска армия в прокуратурата, която застава като жив щит пред всичко, което може да стигне до кабинета на основния прокурор. Ако всички показания, които до момента са съвпадали и ненадейно отново всичките се извърнат, единствената догадка е, че някой ги е обърнал. Няма по какъв начин всички да се разсънят за една нощ с идентичен катарзис и да трансформират показанията си.

Тук стигаме до ролята на арбитър Галя Георгиева , която се изправя и единствено дето не ѝ ръкопляскат от Прокурорския съвет за това, че тя споделя, че всяка неправителствена организация, която си разрешава да прави лично следствие, заставала над прокуратурата, нямала това право и застрашавала националната сигурност и се държи като задграничен сътрудник . Ами това е фразеологията на Путин в Русия. Аз чакам някой " самоуверен " прокурор скоро да изиска да се направи лист на задграничните сътрудници в България и да стартира да ни проверява, тъй като желаеме да знаем дали прокуратурата е част от правораздаването в България, или е част от правообслужването в политически или в частен интерес.

Съдия Георгиева явно е останала някъде във фразеологията на късните 80 години на предишния век. По-учудващо е, че ѝ импонират в Прокурорския съвет, само че това са в действителност същите хора, които избраха гладко Гешев, браниха го на две претенции за освобождението му, а най-после скоропостижно го освободиха, говорейки за някакви " мишки ", и за 24 часа избраха господин Сарафов на негово място. Така че зависимостите са такива, че те няма да приключат с осветяването на това кой е ходил в " SS " клуба или кой е записан в " Осемте джуджета " , а до тези, които са поръчали и записите, и картите в клуба, и това за кого е работил Мартин Божанов и чии ползи е обслужвал Петър Петров - Еврото. "

Политическият чадър и поканата на прокурор Зартова в " фамилията "

" В това " Семейство " онбашията може да е бил Пепи Еврото, само че главата не е бил той. Главата на " фамилията " е този, който го е създавал . Използвал е комфортни лица, тъй като, в случай че е истина, че това са два кръга, единият към " Осемте джуджета ", другият към " SS " клуба, приказваме за две фамилии, които са влезнали в конфликт, само че главата на фамилията е този, който разполага с властта в фамилията. Този, който играе консилиери и събира пари или документи, той е върховен обслужващ личен състав. Главата на " фамилията " е този, който държи властта . Ние знаем къде са върховете на правосъдната власт в България, както и на политическата власт. На политическата власт върховете са в тези, които сега договарят за съглашение, даже и в тези, които не договарят, само че съгласно мен са писали част от текстовете в съглашението . Спомням си какво сподели преди време почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмет Доган – че в България командва този, който държи медиите и правосъдната власт, и сподели – ние, Движение за права и свободи, от дълго време работим по този въпрос. И то се вижда, че Движение за права и свободи доста е работило по този въпрос, тъй като и тримата последни основни прокурори са определени извънредно и единствено с помощта на поддръжката на Движение за права и свободи.

А върхът в прокуратурата е единствено един, като Монблан, тъй като прокуратурата е йерархична казармена конструкция, каквото се каже от горната страна, се извършва незабавно и категорично под боязън от страшни последствия. Според мен дори прокурор Зартова още не ги е видяла до дъно, съгласно мен против нея ще има и досъдебно произвеждане – това, което се случи с сътрудника ѝ. Който не слуша тия, дето са му началници, почват да го проверяват. Така че, когато си си обезпечил основния прокурор, ти си си обезпечил страната. Защото всичко, което правиш, ще остане ненаказано, тъй като, в случай че няма прокурор, няма съд, няма присъда. Няма прокурор, който да работи против волята на основния прокурор. Така че, до момента в който алените тоги се командват от една огромна алена тога, наречена основен прокурор, в България дейно наказателно правораздаване няма да има , каквито и закони да се пишат. Това е най-големият недостатък на конституционните промени, че бях внимателно лимитирани, а не уверено, единствено до представителни функционалности пълномощията на основния прокурор. "

Защо няма гражданска сила, която да отбрани заплашваните магистрати

" Съдия Георгиева твърди , че Народно събрание се превръщал в " площад, който можел да се трансформира в " Майдан ", представете си какви политически препратки прави, и си мисля, че госпожа Митрофанова на драго сърце би я изслушала. Къде е силата? След 2013-а какъв беше резултатът, като се изключи че Пеевски си подаде оставката като началник на ДАНС, само че сега той командва цялата страна. Видяха ли хората действителен резултат от митинга – не. Падна ли държавното управление на Орешарски тогава поради митинга – не. Падна, откакто година по-късно гръмна " Банката " (КТБ). Движение за права и свободи смъкна самó Орешарски. Падна ли държавното управление на Борисов 2020 поради митинга – не. Подаде ли оставка Гешев 2020 поради митинга – не. Кой смъкна Гешев – същите, които го избраха. Ето ви още веднъж Движение за права и свободи и ГЕРБ. След като хората не видяха никаква действителна смяна, те в този момент не имат вяра, че има кой да я направи. "

Какви конституционни промени би трябвало да има и за какво липсват – чуйте в звуковия файл.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР