Допреди пет години Cupra беше подмарката на Seat, която се

...
Допреди пет години Cupra беше подмарката на Seat, която се
Коментари Харесай

Ревю: Cupra Born е забавен и практичен електрически хечбек + малко история на бранда за обща култура какво и как

Допреди пет години Cupra беше подмарката на Seat, която се занимаваше с performance коли. Тя беше известна най-много с производството на някои от най-желаните хотхечове на пазара, а преди към десетилетие претендираше за купата на най-бързия хотхеч с предно предаване, който в миналото е обикалял Нюрбургринг. От 2010 година насам нещата в Cupra са се трансформирали доста.

През 2018 година VW Group предприе амбициозния ход да отдели името Cupra в лична марка. По това време това изглеждаше като чудноват ход, жертван на неуспех, само че се оказа майсторски и доста добре плануван като тактика.

Негативният тренд в разивитето на SEAT е бил забележим оттогава. Както от доста по-рано е било напълно ясно, че златната кокошка е Шкода. И тя трябваше да бъде официално възпирана, с нещо като вътрешно ембарго на технологии и feature-и, с цел да не изяде Фолксваген.

Всъщност марката Cupra беше толкоз добре призната от пазара, че през предходната година тя продаде 152 900 автомобила и се радваше на растеж на продажбите от 92,7% по отношение на 2021 година За съпоставяне, продажбите на Seat спаднаха с 40,5% до 232 700 единици през предходната година. 

Сега Cupra е най-бързо развиващият се производител на коли в Европа и отсега нататък Seat ще измести фокуса си от производството на коли към основаването на разнообразни решения за подвижност. Всички почитатели на СЕАТ ще би трябвало да пият една студена вода и да живеят с мисълта, че тяхната марка ще е една от дребното, които от коли ще мине на произвеждане на тротинетки. 

Може би една от основните аргументи Cupra да се оправя толкоз добре е нейният дизайн и младежката ѝ буйност. Това е напълно явно при напълно електрическия Cupra Born, основан на неугледния VW ID.3, само че изработен да наподобява доста по-драматично и към този момент се оказва известен измежду купувачите, които търсят стабилен електрически хечбек.

Размери: Дължина 4,324 мм x ширина 1,809 мм x височина 1,540 мм Собствено тегло: 1,960 кг  Задвижване: Електрически мотор, инсталиран отзад Мощност: 170 kW (228 к.с. / 231 PS) и 310 Nm Батерия: 77 kWh Пробег: 511 км 

Cupra твърди, че Born изминава 511 км с едно зареждане. Освен това поддържа бързо зареждане с непрекъснат ток с мощ до 170 kW, а съгласно марката при ежедневно шофиране ще има приблизително 17 kWh/100 км. Както открихме, много елементарно е да се надмине тази цифра.

Външен тип

Като хвърлих взор на Cupra Born за първи път е по-голяма, в сравнение с изображенията биха ви предиздвикали да повярвате. С дължина 4324 мм, ширина 1809 мм, височина 1540 мм и междуосие 2766 мм, тя е малко по-дълга, по-широка и по-висока от VW Golf Mk8.

Бях сюрпризиран и от това какъв брой доста остъкляване има Born, най-много с помощта на съществуването на ъглови стъклени панели, ситуирани пред страничните огледала.

Като цяло Cupra Born е много впечатляващ автомобил, изключително когато е оцветен в алено и с бронзови акценти. Той наподобява озлобен и целенасочен, което му придава характерност, каквато не се среща при някои други електрически коли на пазара.

Това е изключително явно, когато го погледнете начело, където огромната черна радиаторна решетка притегля вниманието ви, както и острите фарове, динамичните линии на капака и огромната емблема Cupra, също с бронзово покритие.

Интериор със жанр и технологии

Интериорът е малко по-малко впечатляващ, само че е също толкоз занимателен. Спортният волан наподобява ужасно и се усеща великолепно в ръцете с комфортни издатини в позиции 9 и 3, както и два физически бутона за избор на режимите Drive и Cupra.

Сензорните панели, употребявани в останалата част на кормилото, които са изпълнени в пиано лак, не са толкоз приятни и е елементарно да бъдат допрени инцидентно.

Непосредствено зад кормилото е ситуиран дребен 5,3-инчов дигитален инструментален панел. Макар че този екран не е ситуиран на арматурното табло, както при множеството други коли, които се продават, той демонстрира цялата значима информация за шофирането, която бихте могли да поискате, като скорост, навигация, пробег и настоящи данни за успеваемостта.

Игривите акценти не престават и в останалата част на купето, където има обилие от бронзови детайли и прелестна комбинация от материали. Те варират от сребриста пластмасова обшивка, преминаваща през арматурното табло, до кожа, мека на допиране, на арматурното табло и материал, наподобяващ велур, на части от вратите.

Седалките на Born са основани благодарение на Seaqual Yarn – рециклирани полимерни нишки от пластмасови боклуци, добити от Средиземно море, които са доста меки и са приятна опция на типичните плат или кожа.

На върха на арматурното табло е ситуиран 12,0-инчов инфотейнмънт екран, където се намират множеството от контролните уреди на автомобила. Потребителският интерфейс изисква малко време за привикване заради разнообразието от разнообразни менюта и настройки на екрана.

Системата също по този начин поддържа кабелна връзка с Apple CarPlay и Android Auto. Под този екран е ситуиран дребен сензорен панел за ръководство на температурата и силата на звука.

Въпреки че „ кривата на образование “ не е толкоз стръмна, потреблението му може да бъде досадно, изключително в придвижване. Бихме предпочели физически бутони или копчета, само че по този начин е в днешно време.

Освен това Born има досадния табиет да възпроизвежда сигнал всякога, когато докоснете някой от бутоните на кормилото. Това включва тон при всяко натискане на бутона за увеличение или понижаване на звука.

Cupra е оборудвала Born с множеството системи за сигурност, които бихте очаквали. Те включват самостоятелно спешно прекъсване, 360-градусова камера, адаптивен круиз надзор и предизвестие за напречно придвижване откъм гърба.

Въпреки това системата Travel Assist на VW Group, полуавтономен помощник за шофиране по автомагистрала с опция за центриране в лентата, не участва, което е тъпо.

Всъщност не знаехме какво да чакаме, когато шофирахме Cupra Born. Дали ще се усещаме като хотхеч със задвижване на задните колела или като елементарен хечбек с малко спринтьорски характерности? Отговорът е някъде по средата. Усещането е като за парещ хеч, въпреки и електрически.

Cupra твърди, че Born може да развие 100 км/ч за 7 секунди. Born потегля изключително добре от старта, като може да доближи 50 км/ч единствено за 2,8 секунди и въпреки че темпото стартира да понижава по-късно, продължава да тегли мощно.

Не се усеща, че Born е със задвижване на задните колела, тъй че евентуалните клиенти, които желаят да дрифтят в завоите, ще останат разочаровани.

С тегло от 1960 кг електрическият автомобил просто не разполага с нужната мощ, с цел да възпламени задните колела. Въпреки това, задвижването на задните колела способства за предната част, която се усеща изключително лека и дружелюбна, което значи, че Born е доста занимателен при влизане в завой.

Освен това той прикрива доста добре тежестта си с помощта на сцеплението на гумите Michelin Pilot Sport EV с размери 235/40 в четирите ъгъла.

На кормилното ръководство на Born му липсва чувството, особено за други хотхечове на VW Group, само че що се отнася до EV колите, то се показва добре в това отношение, защото е добре калибрирано и обезпечава добра противоположна връзка. 

Спирачките също са приятни и въпреки да знаем, че някои купувачи на електрически автомобили са се тормозили от съществуването на барабанни спирачки откъм гърба, те не оказват неподходящо въздействие върху чувството при шофиране.

Born не разполага с режим на шофиране с един педал, както доста други EV, а регенеративното прекъсване се задейства посредством превключване на скоростния лост в състояние B. 

Нивото на регенерация леко варира сред режимите на шофиране, само че не може да се контролира независимо. Това е тъпо, само че инженерите на Cupra са свършили добра работа, с цел да подсигуряват, че преходът сред регенерацията и механичните спирачки е неосезаем посредством педала.

Ефективността е образцова. Както споменахме, Cupra показва 17 кВтч/100 км, само че ние успяхме да реализираме удобно 15 кВтч/100 км при умерено и следено шофиране. Ако се забавлявате прекомерно доста, тази стойност се повишава до към 21 kWh/100 км.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР