Допреди няколко дни не знаех, че участъкът на Струма, на

...
Допреди няколко дни не знаех, че участъкът на Струма, на
Коментари Харесай

Комитова: При проверката установихме, че част от Струма не е магистрала

Допреди няколко дни не знаех, че секторът на „ Струма ”, на който стана тежката автобусна злополука, не е автомагистрала, а елементарен, необятен междуградски път. Това разяснява в ефира на регионалният министър Виолета Комитова във връзка информацията, че секторът, където стана трагичният случай със северномакедонския рейс, няма публикуван Акт 16. 

„ Проверката на съдбовния сектор от Автомагистрала „ Струма ” след злополуката от предишния вторник лиши една седмица. Подобни инспекции лишават доста време. За страдание би трябвало да ги вършим регулярно, само че поради трагичния мотив трябваше да правим незабавна инспекция. Много ми е тъжно, че би трябвало да приказваме във връзка злополуката, и още веднъж желая да поднеса своите съболезнования на околните на жертвите ”, сподели министър Комитова. 

По думите й, пътят няма Акт 16, тъй като не са приключили отчуждителните процедури. „ По план това е път Е79 – той е с оптимално разрешена скорост от 90 км/час. Това не е скоростен път, не е и автомагистрала ”, добави министърът в отговор на въпрос за какво скоростта в тази права е вдигната на 120 км/час. 

Според нея, проверката на пътищата би трябвало да бъде систематичен развой, който да регистрира рисковите зони и местата с недостатъци, които би трябвало да се ремонтират и рехабилитират. „ В моя мандат не съм имала опция да обиколя тези сектори ”, изясни тя. 

Мантинелата във съдбовния сектор е била в нормите, важащи все още, в който тя е инсталирана. „ На мястото има знаци за чешмичка, знак за скорост, който е допустимо да е паднал преди месеци – не мога да кажа какво е на място. АПИ предприе дейности да възвърне мантинелата. Най-голямата ни уязвимост обаче е маркировката. Положена е единствено междинната осева линия ”, уточни Комитова. 

По отношение на зимното разчистване министърът беше безапелационна, че има задоволително средтсва, с които даже ще бъдат погасени и остарели отговорности към снегопочистващи компании.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР