Допреди месец почти никой не беше чувал за селцето Тавшантепе

...
Допреди месец почти никой не беше чувал за селцето Тавшантепе
Коментари Харесай

Убийството разтърси Турция: Защо трябваше да умре 8-годишната Нарин

Допреди месец съвсем никой не беше чувал за селцето Тавшантепе в турската провинция Диарбекир. Един драматичен случай обаче насочи вниманието на обществото към дребното обитаемо място с 500 поданици: осемгодишната Нарин Гюран изчезна в края на август, а 19 дни по-късно детето бе намерено убито. Това раздруса цяла Турция.

Междувременно няколко души от най-близкия фамилен кръг на жертвата бяха задържани по съмнение, че може да са забъркани в закононарушението. Но в селото царува безмълвие, никой не желае да приказва по тематиката и никой нищо не е чул или видял. Което отприщи нова вълна на отвращение в цяла Турция.

Гробището се трансформира в място за поклонение

До Тавсантепе води единствено дребен път. Той минава през ниви с царевични насаждения, които се напояват от близката река. Тялото на Нарин бе открито на брега на тази река - напъхано в чувал.

Пътят до селото минава и около дребното гробище, където е заровена и Нарин Гюран. Обикновено това е място за усамотение и покой, само че в този момент всеки ден към в него се стичат стотици хора, които отрупват гроба на убитото момиче с цветя, плюшени играчки и рисунки. Над гроба на Нарин се вее турското знаме, а в краката ѝ е засадено маслиново дърво.

Някой би трябвало да наруши мълчанието

Всички си задават въпроса кой е умъртвил момичето и за какво Нарин е трябвало да почине. " Как е допустимо никой в цялото село да не знае нищо? Някой би трябвало да наруши мълчанието и да ни каже какво се е случило. Тези, които са умъртвили това почтено дете, би трябвало да получат най-строгото наказване ", споделя Ахмет Айдън от Диарбекир.

В селото са ситуирани сили на жандармерията, които ревизират всеки, който минава оттова. По улиците обаче не се виждат локални хора, а напрежението се усеща във въздуха. Твърди се, че някои от жителите към този момент са напуснали селото след случая. Разследващите считат, че най-вероятно детето е било убито в плевнята на къщата, в която Нарин е живeeла със фамилията си. Възможно е причинителят да е от най-тесния фамилен кръг. Възрастен мъж, поискал анонимност, дава отговор насилствено на въпросите ни. Той счита, че е несправедливо това, което се случва на фамилията. " Всички сме обвинени. Всеки, който знае нещо, би трябвало да каже истината ", споделя той.

Досега следователите са разпитали близо 300 души, има и десетина арестувани по съмнение за съучастничество. Сред тях са майката на Нарин, нейният брат, чичо ѝ и други близки родственици. В центъра на следствието е чичото на Нарин, в чиято кола са открити ДНК следи от убитото момиче. Според проверяващите органи чичото или е взел участие персонално в убийството на Нарин, или най-малкото в изхвърлянето на тялото ѝ. Твърди се, че фамилния съвет е взел решението тялото да бъде небрежно отстранено.

Следователите считат, че цялото село знае истината. За Дъждовни води член на проверяващия екип сподели: " Нарин е била убита при някакъв случай в селото, за който към момента нищо не знаем. След това фамилният съвет е решил всичко да се резервира в загадка. Предполагаме, че това е повода за мълчанието, с което се сблъскваме в този момент. "

Вече са знаели, че е мъртва

Друг следовател обръща внимание и на следния факт: до момента в който Нарин към момента е била търсена, всички в селото към този момент са знаели, че тя е убита. " Семейството настойчиво пазеше това в загадка. Предположенията ни се затвърдиха, когато дамите от фамилията се събраха пред дома на Нарин и потънали в бездънен печал започнаха да рецитират Корана. "

Още не знаем за какво Нарин е трябвало да почине. Разследването продължава. Засега единствено другар на чичото на Нарин е признал, че е заровил тялото край реката. Никой от останалите задържани до момента не е направил самопризнания, всички отхвърлят повдигнатите им обвинявания.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР