Допреди 6 месеца българската пържола се равняваше на плодовете и

...
Допреди 6 месеца българската пържола се равняваше на плодовете и
Коментари Харесай

Българската пържола е царица по скъпотия в цяла Европа

Допреди 6 месеца българската пържола се равняваше на плодовете и зеленчуците и бе измежду най-евтините съществени храни, до момента в който към днешна дата към този момент се подрежда измежду най-скъпите в Европа. Почти всички страни-членки на Европейски Съюз регистрираха повишаване на месото по отношение на февруари м.г. Оказва се обаче, че у нас то е скочило най-вече – с цели 8.2%. След нас не подрежда Румъния, където повишаването е със 7.7 на 100 и Хърватия – със 7.1 на 100.

 

Не се постанова статистиката да ни споделя, че цената на месото хвърчи нагоре още от предходната година. Към момента плешката и котлетите гонят 15-18 лева, а в по-скъпите магазини ще ви би трябвало най-малко 20-ачка за кг. Телешкото пък е още по-скъпо, даже готовата кайма към този момент е на цена сред 12 и 14 лева./кг., в случай, че преди няколко месеца се оферираше за 9 лева./кг. чака се цената на агнешкото за Великден да надмине 30-35 лева./кг.

 

Тенденцията за покачването цената на месото е ясна още с предизвестието на животновъдите, че не смогват да отглеждат животните си поради неналичието на сериозна помощ от страната и няма по какъв начин да оферират на ниска цена месо на родния пазар.

Българското месо на пазара е все по-дефицитно, макар че потребителите търсят тъкмо родно произвеждане.

 

Истината е, че месото нараства в цяла Европа, като Евростат регистрира, че през февруари е скочило с 3.3% на годишна база. Най-много се е повишила цената на свинското месо – с 5.7%, следвано от агнешкото  и козето – с 4.5%, а говеждото и телешкото се е повишило с 3%.

Поевтиняване се вижда само при пилешкото месо с 1.6% по отношение на февруари м.г. Вероятно повода за това е, че се купува минимум поради непрекъснатите заболявания при птиците.

Инфо: Уикенд

Тагове: месо пържола българско месо поскъпване свинско месо телешко месо агнешко месо козе месо говеждо месо
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР