Доплащането в България е около 50 % от разходите за

...
Доплащането в България е около 50 % от разходите за
Коментари Харесай

Иван Тодоров: Доплащането у нас е около 50% от разходите за здравеопазване

Доплащането в България е към 50 % от разноските за опазване на здравето, зяавипред БНР Иван Тодоров, заместник-председател на Българската болнична асоциация.

" То е за квази услуги, като избор на екип, или пък става под масата - посредством кешови заплащания ", разясни Тодоров.

По думите му, най-хубавото положителното доплащане е солидарното в допълнение здравно обезпечаване.

" През последните години се усилва наклонността работодателите да влагат в здравето на чиновниците си. Преди 10 години едвам 10% от тях правехадопълнително здравно обезпечаване. Сега саоколо 40-45 %. В огромните градове доближава до 90 %. " - добави той.

Тодоров подсети, че скрая на коронавирус рецесията пристигна и сериозната икономическа рецесия:

" Имаше съществено повишаване на цените на медикаментите, на консумативите и оборудването в медицината. Увеличи се и цената на труда на медицинските експерти. Това докара доинфлация и в здравната сфера. Въпреки желанието на ръководещите с избрани проценти да се повишава финансирането в здравния бранш, то към момента е несъответстващо.Има и непълен надзор, следят се също злоупотреби в избрани лечебни заведения. "

Здравно-осигурителният модел е функционалност на политическата воля за промени в здравната сфера, съобщи той.

" Няма политическа воля, с цел да се подхващат някои мъчителни ограничения, които в дълготраен проект биха довели до добър резултат.Има потребност от политически консенсус, за може най-малко финансите на страната и на здравното обезпечаване да бъдат импортирани в някакъв ред. Тази липса на диалогичност оказва въздействие във всички браншове, свързани с обществено финансиране. " - констатираИван Тодорв.

Той открои и казуса сизоставането на периферията на България във връзка с достъпа до медицински грижии на съответни работодателски тактики:

" Тамлипсва държавна политика. Първичната здравна грижа, изключително в дребните обитаеми места, е извънредно слаба. Профилактиката съвсем отсъства. "

Иван Тодорв акцентира, че има доста тежкакриза за фрагменти в опазването на здравето: " Все още на равнище лекари се държим, само че на равнище акушерки и медицински сестри рецесията към този момент ни е заляла. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР