Доплащането на пациентите за медицинска помощ и лекарства у нас

...
Доплащането на пациентите за медицинска помощ и лекарства у нас
Коментари Харесай

СЗО: България трябва да намали доплащането за здравна помощ от 44% на 15%

Доплащането на пациентите за здравна помощ и медикаменти у нас би трябвало да бъде понижено от сегашните 44.2% на 15%. Това е рекомендацията на Световната здравна организация (СЗО), дадена от ръководителя на българския офис доктор Скендер Сила в четвъртък на конференция във връзка идния Световен ден на здравето – 7 април. Сила изясни, че задачата на СЗО и апелът й към всички страни е да бъде достигнато равнище от 15% на неофициалните заплащания на пациентите.

През тази година Световния ден на здравето е отдаден на “универсалния достъп до опазване на здравето “, което значи, че всеки и на всички места би трябвало да има достъп до здравни услуги когато се нуждае от тях, без да изпитва финансово усложнение от това.

“Недопустимо е, който и да е през днешния ден – пенсионер, уединен родител, незает, вашият комшия да бъде тласнат към беднотия, тъй като би трябвало да заплати за лекуването от което се нуждае “, сподели Сила, цитирайки районния шеф на СЗО за Европа доктор Жужана Якоб.

По думите му ключът към универсалното здравно покритие у нас е в увеличение на общественото финансиране, с цел да се понижат доплащанията и възстановяване на достъпа до здравни грижи.

Анализи на СЗО демонстрират, че семействата в най-бедната една пета от популацията на Европа биха изпитали огромни финансови усложнения най-много поради доплащания за медикаменти и е доста евентуално тези хора да отсрочат или пропуснат да потърсят здравна помощ заради финансови усложнения или други трудности, свързани с достъпа.

У нас пациентите доплащат от джоба си най-много за медикаменти, които не се покриват въобще или се заплащат единствено отчасти от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), както и за медицински консумативи и действия в лечебните заведения, които също са отвън обсега на здравния фонд.

Председателят на парламентарната здравна комисия доктор Даниела Дариткова разяснява, че солидарният здравноосигурителен модел у нас подсигурява повсеместен достъп до здравна помощ и задачата е със законодателни старания и напъните на изпълнителната власт да бъде реализирано по-масово покритие, в това число като се увеличи броят на хората, плащащи здравни вноски.

Тя даде образец, че след законодателните промени отпреди няколко години, когато беше повишен срокът на обезпечаване за връщане в системата, това е дало резултат и неосигурените са намалели до 500 000 души.

“Сега виждаме още веднъж връщане обратно “, разяснява тя последните данни, съгласно които здравнонеосигурените са 700 000 души.

Дариткова уточни, че за намаляването на броя на неосигурените ще се работи при подготвяната от здравното министерство смяна във финансирането на здравния модел.

През май се чака задгранични икономисти и финансисти да дойдат в страната ни със съдействието на СЗО, с цел да извършат разбор на здравната система и да създадат рекомендации за смяна за понижаване на персоналните разноски за здраве, заяви доктор Сила.

Сред най-големите провокации пред страната ни с изключение на казуса с доплащането той уточни високите равнища на тютюнопушене (около 30%) и приложимост на алкохол, наднорменото тегло и незаразните заболявания като рак и сърдечно-съдовите болести.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР