Доплащането, което трябва да се направи от собствениците на жилища

...
Доплащането, което трябва да се направи от собствениците на жилища
Коментари Харесай

Ако България бъде одобрена от ЕС, санирането ще е безплатно за гражданите

Доплащането, което би трябвало да се направи от притежателите на жилища в санирани жилищни здания, ще се поеме от бъдещия Национален фонд за декарбонизация. Това значи, че хората няма да заплащат нищо. Идеята е този фонд да бъде основан до края на годината и в него да се включат приходите от продажбата на въглеродни излъчвания, както и пари от бюджета.
По този метод бъдещата стратегия за, която започва следващата година, ще включва към 1,7 милиарда лева, само че от тази сума ще се отделят пари и за повишение на енергийната успеваемост на административни и промишлени здания, чиито притежатели ще би трябвало да съфинансират начинанието, както и пари за замяна на уличното осветяване в обитаеми места. “За нас е ясно, че даже един притежател на постройка да има в блока, който да не желае саниране, това ще попречи на цялата постройка, по тази причина хората няма да доплащат нищо ”, сподели в ефира на Нова тв в четвъртък районният министър Петя Аврамова. Според нея се разискват четири разновидността за доплащане на сумите, които са сред 5 и 10% от цената на направените усъвършенствания.
 Европейската комисия поучава България да продължи със санирането Европейската комисия поучава България да продължи със санирането
Европейската комисия поучава България да подтиква вложенията в санирането за да се понижи потреблението на сила. Страната ни д...
Според източници на “ ” новата стратегия за саниране ще има за цел реализиране на енергийна успеваемост клас А или B, за разлика от досегашната, която покриваше условията за по-ниския клас C. Това значи, че при новото саниране с изключение на топлоизолация на постройката, промяна на дограмите на жилищата и входовете и слагане на енергоефективно осветяване на стълбищните площадки се планува и монтиране на фотосоларни панели на покривите, замяна на метода на отопление, да вземем за пример газифициране на постройката или пробутване на централно топлоснабдяване, в случай че до момента е нямало. Това ще става според от съответните случаи и в случай че разноските се поместват в авансово избрани рамки, върху които още се работи.
Монтирането на фотосоларни панели на покрива и включването им в локалната електроенергийна мрежа ще разреши на притежателите на жилища да понижат и сметките за ток. Другата специфичност на новата стратегия е, че в нея за първи път се плануват и пари за саниране на еднофамилни жилищни здания, т.е. на къщи, само че ако техните притежатели поемат сами част от разноските. Все още не е конкретизирано за каква част става въпрос, само че по всяка възможност ще е до 15%.
България въпреки всичко ще би трябвало първо да кандидатства за тези средства, които се отпускат по линия на Плана за възобновяване и резистентност на Европейски Съюз, от който за България се отпускат към 4,5 милиарда лева Ако бъде предпазен, а фондът за декарбонизация основан доникъде на 2021 година, санирането може да стартира. Според Аврамова първо ще се работи по жилищните блокове, които към този момент аплайваха, само че за които средствата не стигнаха. До момента към 3 000 жилищни блока са утвърдени. Други 2 022 към този момент са санирани и техните жители понижиха сметките си за отопление с сред 40 и 60%.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР