Допълва се, че сред целите на заподозрените в тероризъм са

...
Допълва се, че сред целите на заподозрените в тероризъм са
Коментари Харесай

Заловените джихадисти в Белгия, сред които и българин, готвели убийството на кмета на Антверпен

Допълва се, че измежду задачите на обвинените в тероризъм са били също полицейски ръководства. Де Вевер е бил умишлен поради въведената възбрана общинските чиновници в Антверпен да носят религиозни знаци.

Прокуратурата е пояснила, че подготовката на атентатите не била напреднала до степен, в която да са били избрани датата и часовете на ударите. Допълва се, че арестуваните са били следени от известно време от службите за сигурност и е открито, че бързо са се радикализирали.

По-рано локални медии прецизираха, че някои от хванатите са били свързани с терористите от " Ислямска страна " - организацията, поела отговорност за атентатите в Брюксел от 22 март 2016 година. Де Вевер неведнъж бе заплашван в последните години от разнообразни незаконни среди и неколкократно бе поставян под засилена защита.

В понеделник вечерта белгийската полиция извърши обиски и арести в Брюксел и Антверпен и задържа 8 души. Сред тях е 20-годишният българин Сергей Радков. Останалите задържани са петима белгийци и един турчин. Осми обвинен е бил освободен. Групата е упрекната в присъединяване в активността на терористична формация, а петима от тях - за подготовка на терористичен удар, което планува 30 г. затвор

Заподозрените са били част от две радикални ислямистки кафези - в Брюксел и Антверпен, които са имали връзка по сред си, сочи следствието на белгийската полиция. Властите не разкриват коя е терористичната организация. По информация на локални медии арестуваните са свързани с джихадисти от групировката ИДИЛ. Същата формация пое отговорност за атентатите в Брюксел от 22-ри март 2016-та година.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР