Допълнителното предоставяне на оръжия за Украйна призна и депутатът от

...
Допълнителното предоставяне на оръжия за Украйна призна и депутатът от
Коментари Харесай

Христо Гаджев от ГЕРБ: Ще дадем на Украйна дефектна техника

Допълнителното даване на оръжия за Украйна призна и депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев, който е началник на военната комисия в Народно събрание.

„ Можем да предадем непотребна или дефектна техника, това не заплашва националната ни сигурност ", отговори той на въпрос какво може да предоставим на Киев.

" Предполагам, не става въпрос за самите Противовъздушна отбрана системи. Нека да забележим какво може да се даде. Въпросът бе за ракети, не за системите, дано забележим какво ще ни бъде показано на закритото съвещание. Това е един от разновидностите (даряването на дефектни ракети - бел. ред), само че да забележим какво ще ни бъде предоставено от Министерството на защитата ", сбит бе той в парламентарните коридори. На въпрос дали тези оръжия са част от нов лист с претенции от Киев, или са от остарял, Гаджев съобщи:

" Списъците, които са предоставяни, са почти едни и същи от началото на войната насам. Няма огромно разграничение с тези от 2022 година насам. И до ден сегашен желаят едни и същи неща, с които да им помогнем ".

Шефът на отбранителната комисия разяснява и разполагането на натовския батальон в Ямбол. Засиленото разполагане е почнало още 2014 година Той посочи, че проектите са се задействали от държавното управление " Петков ", през служебните кабинети.

" Липсва връзка с локалната общественост в Ямболско, да се изясни, че това е от изгода за страната ни и сигурността ни. Нека забележим какви ще са крайните планове, съгласно мен се бавим, тъй като и проектирането не е почнало. Плановете са бойната група да нарасне до бригада “, съобщи Гаджев. Още служебното държавно управление е направило оценка за разполагането на батальона. Според него огромна част от инфраструктурата, която е нужна съществува и сега край Ямбол. Той настоя да се видят крайните планове. Дори проектирането не е почнало, съобщи Гаджев и предвижда закъснение на проектите.

" Ако желаеме на българска територия да се разпрострат такива сили, това са 500 индивида допълнително. Към момента има 1000, това значи още 500 да бъдат на българска територия. Трябва да се посочи, че с изключение на тях приказваме и за българския контингент ", настоя Гаджев.

България ще продължи да подарява оръжие на Украйна, като един от разновидностите, който се преглежда сега е, като част от комплекта да се дадат и дефектни ракети от запасите на българската войска, разгласи в коридорите и Ивайло Мирчев, който е част от комисията по защита в Народно събрание.

" Зависи какво ще желае Украйна, само че при всички положения България няма непотребни Противовъздушна отбрана комплекси. Затова би трябвало да изчакаме специалистите от Министерството на защитата да кажат дали имаме непотребни, да вземем за пример дефектни ракети или нещо сходно, което може да бъде предоставено ", сподели Мирчев. Според него обаче въпросните дефектни ракети биха били потребни на Киев за аварийни елементи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР