Допълнителното финансиране от близо 20 млн. лв. за висшите училища,

...
Допълнителното финансиране от близо 20 млн. лв. за висшите училища,
Коментари Харесай

Синдикат: Допълнителното финансиране от 20 млн. лв. за висшите училища да е само за възнаграждения


Допълнителното финансиране от близо 20 млн. лева за висшите учебни заведения, утвърдени при гласуването на бюджета за 2022 година, да бъде употребявано за нарастване на възнагражденията на лицата от университетския състав. Текстът в Закона за държавния бюджет на Република България (ЗДБРБ) не би трябвало да планува ограничавания, изключения или условия за даването на средствата. Това е позицията на Националния браншови профсъюз " Висше обучение и просвета - ВОН-КНСБ, изразена на провелото се през вчерашния ден съвещание на Комисията по бюджет и финанси, на която бе прегледано и утвърдено предложение за промени в параграф 17 на Закона за държавния бюджет, импортирани с план за изменение на ЗДБРБ на 19 май т.г.

Председателят на ВОН доцент доктор инж. Лиляна Вълчева изясни, че мярката " нарастване на възнагражденията " има за цел да компенсира неподходящите последствия, резултат от инфлационните процеси в страната. Допълващото финансиране следва да е ориентирано само и единствено за реализиране на тази цел - увеличение на възнаграждението на всеки член на университетския състав - помощник, основен помощник, доцент, професор, учител, старши учител, като Анекс към Националното съглашение, подписан публично на Национален конгрес на 25 ноември 2020 година, проведен от ВОН-КНСБ, от Управителния съвет на Съвета на ректорите, с присъединяване на министъра на образованието и науката акад. Николай Денков. 

След компликациите по прехвърлянето на 15 млн. лева за подкрепяне бюджетите на държавните висши учебни заведения с спомагателни средства за работещите към заплатите за последното тримесечие на 2021 година тази година последваха нови. Този път свързани със средствата за заплати, изчислени от ВОН в размер на 19 910 610 лева и единствено за висшите учебни заведения, включили се към Националното съглашение от 25 ноември 2020 година Средствата бяха утвърдени при гласоподаване на бюджета за 2022 година от 47-ото Народно заседание по предложение и калкулации на ВОН-КНСБ, следвайки подписания Браншови групов трудов контракт сред МОН, Съвета на ректорите, ВОН-КНСБ и Синдиката " Висше обучение " към КТ " Подкрепа ".

Направените калкулации за нарастване на началните размери на главните работни заплати, считано от април 2022 година са както следва: за академичната служба помощник - не по-малко от 1500 лева, който размер следва да бъде препоръчан като актуализация на главната месечна работна заплата, нормативно избран с разпореждане 371 от 17 декември 2020 година на Министерския съвет. За основен помощник - не по-малко от 1610 лева.; за доцент - не по-малко от 1770 лева.; за професор - не по-малко от 1900 лева За длъжностите на нехабилитираните лица, на които се разпорежда единствено преподавателска активност - надлежно за учител - не по-малко от 1500 лева, и за старши учител - не по-малко от 1610 лева

След първия кръг на договарянията с министър Денков бе реализирано единодушие за план на разпореждане за начална съществени месечна заплата на помощник на съображение член 92/ЗВО, както и последващи договаряния за останалите университетски длъжности. Независимо от забавянето по даване на средствата, те ще бъдат в действие от април 2022 година, напомня Българска телеграфна агенция.

Междувременно ВОН-КНСБ, с писмо от 23 май т.г. до ръководителя на Комисията по бюджет и финанси (КБФ), предложи текста на параграф 17 от Закона за държавния бюджет за 2022 година да придобие следната редакция: " Средствата по член 1, алинея 5, ред 2.9. се дават на държавните висши учебни заведения като дотация за прехрана на образованието в сходство със Закона за висшето обучение и по ред, избран с Национално съглашение сред Съвета на ректорите, национално показаните синдикати и Министерство на образованието и науката ".

След като Комисията по бюджет и финанси поддържа единомислещо плана за изменение на ЗДБРБ, ВОН чака Народното събрание да завърши процедурата по поправяне на текстовете на параграф 17 по най-приемливия за работещите в системата на висшето обучение и изчислените към 20 млн. лева да се договорят с МОН, с цел да бъдат разпределени към бюджетите на съответните висши учебни заведения.

Председателят на ВОН доцент Лиляна Вълчева разяснява: " Впечатлена съм от мненията в КБФ и показвам признателност на госпожа Митева, на господин Каримански, проф. Гечев, господин Вълчев и на всички членове на комисията. Вече мислех, че всичко е изгубено, че нашата толерантност към лобисткото отношение на в допълнение включилите се не е безгранична и може би това заслужаваме, откакто сме разграничени - едни работят за всички, а други за себе си. И до момента в който ние работим, другите злепоставят академичната общественост. Дано този път средствата, изчислени от ВОН в размер на 19 910 610 лева, да бъдат предоставени за заплати! ".

" Да, промените са нужни и тези обстоятелства министър Денков непрестанно и аргументирано показва пред медиите и академичната общественост. Време е да стартира същинската полемика с съумелите учени и водещите университети. А националните критерии не би трябвало да се вършат, единствено с цел да се раздават някакви средства на остатъчен принцип. Време е да се посочат слабите резултати на някои висши учебни заведения. Системата не трябва да се подлага на унижения единствено поради 2-3 или 5 от тях и не всички да носят срама на изоставащите. По-голямата част от висшите учебни заведения са съумели и разрастващи се! ", разяснява доцент Вълчева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР