Допълнително разяснение ще поиска община Куклен от НИНКМ за паметника

...
Допълнително разяснение ще поиска община Куклен от НИНКМ за паметника
Коментари Харесай

Къде са границите на Малката Бузлуджа

Допълнително обяснение ще изиска община Куклен от НИНКМ за паметника на антифашистите в местността Копривките, където всяка година се организира обичайният събор на пловдивските експерти, прочут като Малката Бузлуджа. Частник е заградил терена и има намерение да вдигне постройка. В маркирания парцел обаче попадат огромни каменни блокове с изписани върху тях имена на починали антифашисти. От регионалната организация на Българска социалистическа партия са безапелационни, че въпросните морени са включени в мемориалния комплекс. Червените са обезпокоени, че ще бъдат разрушени от вложителя.

От община Куклен обясниха, че колчетата са забити върху частна земя. Собственикът има строително позволение, само че след жалбата на Българска социалистическа партия администрацията на Куклен е издала заповед за прекъсване на строителната активност до приемане на мнението на Националния институт за монументи на културата за статута на мемориала на Малката Бузлуджа.

Преди дни НИНКМ е изпратило мнение по отношение на запитване на частника и общината за статута на морените.

„ Ще желаяме в допълнение обяснение от НИНКМ, защото отговорът им е неразбираем и спорен ”, разяснява Христо Божинов, зам.-кмет на Община Куклен. От една страна, в обяснението се казвало, че обект УПИ в местността не има статут на единична културна полезност, а от друга - обектът е ситуиран в охранителна зона на историческа недвижима културна полезност.

„ Не излиза наяве за какъв обект се приказва. Дали се има поради УПИ-то, или нещо друго ”, сподели Божинов. Междувременно стана ясно, че администрацията ще инициира среща със засегнатите страни в разногласието, с цел да се откри консенсусно решение. Едно от тях е морените с имената на починалите да бъдат преместени от частния терен.

От община Куклен обясниха, че теренът, върху който се намира фигурата на паметника, е държавна благосъстоятелност и той не е заплашен.

Българска социалистическа партия към този момент 15 години организира на Копривките своя обичаен септемврийски събор. На поляната под паметника се събират към 5000 души.

Съборът обичайно стартира с удостояване на паметта на починалите от партизанския отряд " Антон Иванов ".

Четирима от Антонивановци умират в пердах на поляната

След разгрома на отряд " Антон Иванов ", оживелите партизани и нови попълнения се сплотяват в Първа родопска партизанска бригада " Георги Димитров ", която се смята за правоприемник на отряда. На 4 юни 1944 година в местността Копривките под връх Руен бригадата води пердах, в който умират четирима партизани.

Партизанското придвижване в Родопите през интервала 1941-1944 година е с огромен обсег и повсеместност, като са дадени стотици жертви. Още в първите години след 9 септември са подхванати ограничения по търсене костите на убитите, погребването и удостояване на паметта им. Издигнати са десетки паметници и паметни плочи. Най-впечатляващия е мемориалният комплекс " Антонивановци " край язовир Въча. Паметниците на Копривките са част от тази активност, к?%
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР