Допълнително над 100 милиона лева ще са необходими през следващата

...
Допълнително над 100 милиона лева ще са необходими през следващата
Коментари Харесай

Бисер Петков: Още над 100 млн. трябват на хората с увреждания!

Допълнително над 100 милиона лв. ще са нужни през идната година, в случай че се одобри предлагането на общественото министерство, хората с увреждания да получават месечна финансова помощ, обвързана с прага на беднотия.

Това съобщи министърът на труда и обществената политика Бисер Петков пред БНР.

По думите му тази помощ ще размени сегашните добавки за интеграция, а задачата на законодателните оферти е хората с увреждания над 18 години да получават средства равни на тази, които им се поставят преди да навършат пълноправие.

„ Подкрепата за тези хора - сумарно, която ще получават като обществена инвалидна пенсия, на която те имат право и получават от държавното публично обезпечаване, и тази месечна финансова помощ да е 100 % от линията на беднотия. Като в допълнение те получават и добавка за непозната помощ, в допълнение имат право и на по този начин наречената „ асистентска услуга “.

В момента от бюджета за хората с увреждания се заделят над 2 милиарда лв., като единствено за инвалидни пенсии се изплащат 1.7 милиарда лв.. Предстои правенето на финансова оценка на законопроекта, която ще се съгласува и с финансовото министерство, добави Бисер Петков.

„ Въпросът е, че би трябвало кабинетът да има убеждението, че по този метод не взема решение значителните проблеми на хората с увреждания, тъй като не трябва да се получава това, както стана, откакто се усили финансовата поддръжка за фамилиите на деца с увреждания, за което се даде една немалка сума, а се оказа, че проблемите не са решени и майките излязоха на митинг “.

Майките на деца с увреждания излизат на следващия ден на народен митинг с искане за законови промени, които да подсигуряват заслужен живот на децата им, съобщи БГНЕС.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР