Допълнителни около 100 милиона лева на година ще са нужни

...
Допълнителни около 100 милиона лева на година ще са нужни
Коментари Харесай

Новият закон за хората с увреждания опря до 100 млн. лева

Допълнителни към 100 милиона лв. на година ще са нужни за обезпечаването на нов закон за персоналната помощ. Той ще обхване 77 104 души. По-леките случаи ще получат по 2 часа дневно, което значи 42 часа месечно. За да получат персонална помощ хората с увреждания ще би трябвало да минат самостоятелна оценка на потребностите си.

Това сочат сметките на омбудсмана Мая Манолова, която показа собствен план за Закон за персоналната помощ пред Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Тя изясни, че съгласно нейния законопроект хората, които не преминат оценка, ще продължат да получават по 90 лева добавка. " Реално в асистентски стратегии сега вземат участие 14 хиляди души, а останалите до 24 хиляди са други групи ", сподели още Манолова. Според нея в този момент групата ще се усили, а действително парите ще бъдат разпределени по-справедливо.

В момента страна отделя към 260 млн. лева за хората с увреждания.

" Няма да разреша да бъдат наранени правата на нито един човек с увреждания, нито този закон да се осъществя за сметка на друга група хора с увреждания ", безапелационна бе Манолова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР