Допълнителни мерки за подкрепа на безработни, самоосигуряващи се, родители и

...
Допълнителни мерки за подкрепа на безработни, самоосигуряващи се, родители и
Коментари Харесай

КНСБ предлага 4 групи допълнителни мерки за безработни, самоосигуряващи се, родители и хора без доходи

Допълнителни ограничения за поддръжка на безработни, самоосигуряващи се, родители и хора без приходи предлага КНСБ на държавното управление, оповестяват от синдиката. Обсъждането им следва в Националния съвет за тристранно съдействие. Експертите на конфедерацията са подготвени с планове и елементи по какъв начин ограниченията могат да се осъществят за най-засегнатите от актуалната сложна обстановка поради пандемията с COVID-19.

Първата група ограничения е ориентирана към безработните лица като КНСБ предлага минималното обезщетение за безработица да е трайно 60 на 100 от минималната работна заплата. Това прави прехрана от 366 лева месечно, което е надлежно 17 лева на ден обезщетение вместо 9 лева в този момент. Изчисленията демонстрират, че за задачата досега ще са нужни в допълнение 60,5 млн. лева

Очакванията на КНСБ са, че до края на годината броят на безработните ще нарасне с още към 70 000 и ще доближи общо 130-135 хиляди. Тъй като огромна част са от браншове с по-високи трудови хонорари, допускането е, че не повече от 30% от тях ще са с право на минимално обезщетение. Вероятният спомагателен запас, с цел да получават на ден обезщетение от 17 лева, ще бъде към 34 млн. лева Така целогодишно спомагателните средства за повишение на минималния дневен размер на компенсацията за безработица при гореизложените допускания би възлязъл на към 94,5 млн. лева

КНСБ предлага още да се анулира нормата, съгласно която при наново изпадане в безработица в границите на 36 месеца след предишно осъществено право се получава минимално обезщетение за 4 месеца. Обезщетението в тези случай би трябвало да се пресмята по общия ред, като единственото изискване би трябвало да е общото условие – 12 месеца обезпечаване през последните 18 преди настъпване на риск. Оценката на КНСБ е, че нужният запас за тази мярка е 30 млн. лева

Втората група ограничения е за самоосигуряващите се.

КНСБ предлага на тези лица, в случай че заявяват предпочитание, наложителните осигурителни вноски за интервала на изключителното състояние да не се изплащат, а това обвързване да се придвижи и да се извършва след анулацията му и до края на годината. Самоосигуряващите се, които са и работодатели, също да могат да се възползват от мярката 60/40 във връзка с служащите си.

Освен това, самоосигуряващите се на минималния застрахователен приход - до 610 лева, в т. ч. аграрни и тютюнопроизводители, да имат право да получат за времето на изключителното състояние по 60 на 100 от съответния за тях и заявен най-малък застрахователен приход. Според общодостъпните данни, обезпечени на 610 лева са 187 561 лица., а на суми под тази - 46 253. На тази база изчисленията демонстрират, че цялата сума, нужна за поддръжка на самоосигуряващите се за времето на изключителното състояние, ще възлезе на най-много 160,6 млн. лева при изискване, че нито едно лице не е заявило преустановяване на активност. КНСБ предлага поддръжката за самоосигуряващите се да е ориентирана към тези, които в декларациите си по ЗДДФЛ са заявили приход през 2019 година в границите на до размера на минималния застрахователен приход, прилаган за тях през актуалната година.

Третата група ограничения касае поддръжката на родителите на деца до 14 година, които са принудени да останат у дома поради затварянето на детски градини и учебни заведения. За предприятията, които заради възбраната на здравния министър не реализират активност и ще се възползват от мярката 60/40 няма да има проблем.

За работещите в непрекъснали активността си предприятия, които са кандидатствали за поддръжка и са утвърдени от Агенцията по заетостта, да се планува използването на заплатен целеви отпуск, като възнаграждението да се дава за сметка на средствата, получени от Национален осигурителен институт.

Аналогично би трябвало да се регламентира прилагане на подобен целеви наставнически отпуск и за работещите в предприятия, които работят по принцип (търговия, например). Той да се употребява за интервала на изключителното състояние, до момента в който децата учат от у дома. Предприятията би трябвало да изискват и надлежно дават пред АЗ декларация за брой деца и възраст, с изтъкване на образователно заведение, в което са записани, както и декларация от другия родител, че няма да предявява за същия тип отпуск. Предложението е отпускът да се дава след потребление на платения годишен отпуск за 2020 година, в това число и когато има останки от предходните години.

По отношение на всички останали случаи, когато родителите са принудени да останат у дома, с цел да гледат децата си и за този интервал не получават нито трудово заплащане, нито обезщетение от осигурителната система, също да се дава целеви наставнически отпуск и да им се даде еднократната помощ по реда на Закона за обществено подкрепяне в размер на 325 лева За тази помощ лицата персонално следва да аплайват пред Агенцията за обществено подпомагане/АСП/ като заявяват горепосочените условия, както и съществуването на непрекъснати трудово-правни връзки.

Четвъртата група ограничения е ориентирана към лицата, уволнени във времето на изключителното състояние, които нямат право на обезщетение за безработица. За тях КНСБ предлага натурална помощ с ваучери за храна на стойност линията на беднотия, които да им бъдат предоставени за интервала на изключителното състояние. Кандидатстването би трябвало да е персонално пред АСП и допускът да е на база декларация за неявяване на трудов приход, приход от благосъстоятелност и приход от обезщетение за съответния интервал. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР