Допълнителни 1 705 234 лв. отпусна правителството за командированите в

...
Допълнителни 1 705 234 лв. отпусна правителството за командированите в
Коментари Харесай

МОН: Отпускат се допълнителни 1,7 млн. лв. за командировки на учители и преподаватели в чужбина

Допълнителни 1 705 234 лева отпусна държавното управление за командированите в чужбина български учители и академични преподаватели. Те ще получат повече пари за командировъчни, а страната ще поема част от разноските им за наем на жилище, пътешестване и медицински застраховки.

Увеличението на средствата е в осъществяване на признатите от Министерския съвет промени в Наредбата за дълготрайните командировки в чужбина, заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Според признатите промени преподавателите ще получават в допълнение 30 % от дневните командировъчни пари във валута за съответната страна, с цел да покриват разноските си за квартира, в случай че приемащата страна не им е осигурила гратис жилище или средства за наем. Увеличава се и размерът на самите командировъчни във валута за всички от бранша " Образование ", избрани в Приложение 2 на Наредбата за дълготрайните командировки в чужбина.

Държавата ще поема и разноските за път на преподаватели от България до страната, в която са командировани първоначално и в края на всяка учебна/академична година, както и пътните разходи на членовете на фамилиите им.

Целта е да се  подобри общественият статус на преподавателите по време на престоя им в чужбина и активността им да стане по-атрактивна, като по този метод да се разпространява и разшири преподаването на българския език по света, разясняват от МОН.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР