Допълнителен тръбопровод може да бъде построен за укрепване на газопровода

...
Допълнителен тръбопровод може да бъде построен за укрепване на газопровода
Коментари Харесай

Анкара обмисля да разшири Турски поток с допълнителен тръбопровод

Допълнителен водопровод може да бъде издигнат за подсилване на газопровода " Турски поток " като част от основаването на газов хъб в Турция. Това съобщи Ибрахим Калин, представител на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, оповестява ТАСС.

Като направи това предложение (за създаване на газов хъб в Турция - б.р.), съветският президент Владимир Путин видя, че в тази част на света ще се образува нова енергийна карта в средносрочен до дълготраен проект, а Турция е най-естественото географско място за това, уточни той.

" Сега имаме " Турски поток ", той може да бъде укрепен малко, като се построи различен водопровод, а по-късно може да се сътвори напълно нова енергийна карта от изток на запад и от север на юг. Това не е невероятно ", добави Калин.

По-рано представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че газопроводът " Турски поток " има сериозен капацитет за уголемение, в случай че това се наложи.

" Действително Турция сега е един от най-големите получатели на съветски газ. Ние сме свързани с Турция посредством една от най-големите газопроводни системи " Турски поток ", която има сериозен капацитет за разширение, в случай че е належащо ", разяснява той.

Миналия месец, в коридорите на Конференцията за взаимоотношение и ограничения за създаване на доверие в Азия в казахстанската столица Астана, Ердоган организира среща при закрити врата с Путин, който за първи път насочи предлагането си за построяването на газов хъб в Турция.

Путин изложи концепцията си за експорт на повече синьо гориво през газопровода " Турски поток ", минаващ под Черно море към Турция, като посочи, че страната е най-хубавият маршрут за пренасочване на доставките на газ към Европейския съюз след повредата на " Северен поток ".

От своя страна Ердоган съобщи, че Анкара и Москва ще работят дружно, с цел да дефинират най-хубавото място за евентуалния газоразпределителен център. Той изрази мнение, че районът Тракия в Турция, граничещ с Гърция и България, наподобява като най-удачното място.

" Турски поток " беше публично пуснат в употреба през януари 2020 година

Газопроводът, който разрешава на Москва да заобиколи Украйна като директен маршрут за Европа, придвижва съветски газ до Южна Европа през Черно море и Турция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР