Допълнителен платен отпуск да получават работещите жени в Испания, когато

...
Допълнителен платен отпуск да получават работещите жени в Испания, когато
Коментари Харесай

В Испания предлагат работещите жени да получават допълнителен платен отпуск

Допълнителен заплатен отпуск да получават работещите дами в Испания, когато имат мъчително месечно неразположение, планува проектозакон. 

В него е записано още девойките над 16 години да имат право на аборт без наложителното сега позволение от родител.

 Над 47  млн. души. Толкова са живеещите в Испания, по данни от 2020-а година. Повечето от тях са дами. Именно към нежния пол е ориентиран и един от последните законопроекти в страната.  Идеята за него идва от испанското министерство на равенството.

„ Идеята на Министерство на равенството е дамите да бъдат третирани наедно с мъжете.  И в кариера, и в опазване на здравето, и във всичко ”, твърди София Николаева – юрист по здравно право в Испания.

Законопроектът планува дамите в страната да получават спомагателен ежемесечен заплатен отпуск при мъчителен месечен цикъл. За интервал от 3 до 5 дни.  Като неразположението си би трябвало да удостоверят с документ от доктор, съобщи Нова тв.

„ В Испания болничните сред 1-и и 3-и ден, когато са на база общо заболяване, не се заплащат. Този закон подсигурява, че даже дамата да вземе този болничен единствено за 3 дни, няма да бъде ощетена финансово. И в този миг има дискриминация. Ако мъж се разболее сред 1-и и 3-и ден, никой не му заплаща. А на дамата се заплаща ”, показва юристът.

Клер Вандаеле от Мадрид не вижда дискриминация.  „ Законът е добър, тъй като признава, че казусът съществува ”, твърди тя.

Законопроектът планува и девойките над 16 години да могат да вършат аборт без разрешението на родител.

" Ние предлагаме половото обучение да бъде наложително във всички просветителни стадии ”, показва Ирене Монтеро, министър на равенството.

„ Мисля, че ограничаването за 18–годишна възраст би трябвало да се резервира за такива чувствителни въпроси. Най-малкото, тъй като родителите са виновни за детето си, до момента в който то не навърши 18 ”, декларира Хосе Франциско.

" Мисля, че девойките на 16, 17 години, имат способността да решат, че не желаят да имат дете, което да промени живота им, изключително на тази възраст ", безапелационна е Кристина Диаз.

В случаи на спиране на бременност  ще се дава специфичен спомагателен отпуск на дамите.  Колко ще коства всичко това на испанската страна – сметка и прогнози още не са правени.

„ Идеята на това министерство е този закон да бъде обнародван преди Нова година ”, твърди юрист Николаева.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР