„Донякъде разочаровани” са от посолството на Русия у нас след

...
„Донякъде разочаровани” са от посолството на Русия у нас след
Коментари Харесай

Силна реакция на Русия след изявлението на МВнР за 9 септември и съветските щикове

„ Донякъде разочаровани” са от посолството на Русия у нас след вчерашното остро изказване на българското Министерство на външните работи във връзка изложбата „ 75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма”. Експозицията беше проведена от дипломатическата задача с концепцията да бъде открита на знаковата дата 9 септември.

„ Щиковете на Съветската войска донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развиване и изолираност от динамичността на процесите в развитите европейски държави”, обявиха през вчерашния ден от Външно, като подчертаха, че тезата за „ освобождение” на България обслужва някои политически среди у нас.
Външно за 9 септември: Щиковете на руската войска донесоха половин век репресии Министерство на външните работи реагира остро на галерия, проведена от съветското посолство
„ Изложбата, отдадена на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма, която ще представим на 9 септември на уеб страницата на нашия културен и информативен център, има за цел само да запознае българската общност с архивни материали от съветски складове. Много от тях бяха незнайни или неотдавна разкрити. няма нищо общо с днешния български вътрешнополитически дискурс или обособени политически сили, затова, ние сме ненапълно разочаровани, че прави публично изказване преди запознаването с експозицията”, пишат от посолството.



В съветските медии тематиката също е съществено застъпена. РИА Новости слага коментара на Министерство на външните работи в подтекста на изявления на западни водачи, които, съгласно организацията, се изричат отрицателно за ролята на Съюз на съветските социалистически републики в успеха над нацизма през Втората международна война.

„ Това е част от огромната акция, която груповият Запад в този момент води против Русия във връзка с деформиране и преразглеждане на историята. (…) Много е тъжно, че България беше видяна в този хор, тъй като обичайните вековни другарски връзки сред нашите страни са известни. Също по този начин се знае какъв брой кръв е проляла Русия за независимостта на България и за мястото й на политическата карта на света “, съобщи пред в. „ Взгляд” сенаторът Олег Морозов, член на Комисията по външни работи на Съвета на федерациите.

„ Трябва да помним това - България разгласи война на Съединени американски щати и Англия под натиска на Хитлер, само че поддържаше дипломатически връзки със Съюз на съветските социалистически републики. Това обаче не значи, че българската страна е права в своите изказвания през днешния ден. Съветската войска победи доста рисков зложелател, който не се стремеше да остави на славяните каквато и да било национална самостоятелност. И в случай че Съюз на съветските социалистически републики бе изгубил тази война, просто нямаше да има самостоятелна България на географската карта. Има известна неблагодарност”, разяснява пред радио „ Спутник” политологт Михаил Смолин.
По материали от " Фокус "
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР