Донякъде е противоречива концепцията, пълна с общи изрази и липсваща

Донякъде е противоречива концепцията, пълна с общи изрази и липсваща ...

За концепцията на Гешев - от популизъм до протестите не раждат идеи.

"Донякъде е противоречива концепцията, пълна с общи изрази и липсваща конкретика. Има неща, които откровено тревожат." Това каза бившия вътрешен министър Емануил Йорданов в коментар за представената от единственият кандидат за главен прокурор Иван Гешев концепция за развитие на прокуратурата.
"Има неща, които откровено тревожат в нея. Има едно изречение, което е чист популизъм – за липсата на справедливост, която не можела да бъде оправдана дори с буквата на закона.Не може да се каже "липсата на справедливост.", няма "буква на закона", има закон, който трябва да бъде спазван и мислех, че следващият главен прокурор ще бъде човек, който ще настоява за стриктно спазване на закона.", уточни още бившият вътрешен министър.
"Не виждам причина прокуратурата да присъства повече в медиите. И сега присъствието е прекомерно. Аз не се интересувам кого задържат, а какъв обвинителен акт се внася и каква е неговата съдба – дали срещу него има осъдителна присъда", допълни още Йорданов. Той обърна внимание на това, че в концепцията на Иван Гешев не се споменава нищо за обезщетенията, които държавата ни плаща за вредите, причинени на гражданите от действията на прокуратурата и уточни, че при "последните три дела, които моите клиенти са водили срещу прокуратурата, след оправдателни присъди – обезщетенията, които са присъдени са над 50 хил. лв. Реално не ги плаща прокуратурата, а ние."
Според Йорданов, предложението на няма наказателна отговорност за провокация към подкуп не е сериозно:
"Прокуратурата среща много разбиране в управляващото мнозинство в парламента и имаме промени на законите, които са тревожни и водят до сериозни нарушения на правата на гражданите, а в същото време не помагат за повишаване на ефективността на работата на правоохранителните органи."
Бившия служебен премиер Георги Близнашки обаче видя реализъм в концепцията на кандидата за главен прокурор. По думите му в нея не се влиза в полемики и няма фантастмагории.
"Това е концепция, която стъпва на закона. Главният прокурор е човек на закона, той не трябва да се увлича  как той лично си представя нещата. Това вече е политика и той не трябва да навлиза в минното поле на политиката", каза още Близнашки в интервю за Нова телевизия. 
В отговор на въпрос за спорния момент от предложението на Иван Гешев да се обмисли отпадането на наказателната отговорност за провокация към подкуп  Близнашки отговори, че това означава, че "всички други идеи и предложения са приемливи" и допълни, че "това е незначителен момент в цялата концепция."
"Това подскачане по площадите е контрапродуктивно, протестите не раждат идеи. Не може да продължаваме по този начин. Ние превърнахме съдебната реформа във всенародно дело. Време е да се чуят експертите, защото изоставаме по много пунктове. И политическите елити и отговорните фактори са длъжници на прокуратурата. Изоставаме с нормативната уредба на тези въпроси. Неслучайно имаме Наказателен кодекс от 1969 година - изоставането е огромно, много фактори трябва да бъдат вкарани в действие.", заяви още бившият служебен премиер.

Източник: actualno.com