Донорска ситуация, реализирана от екип на УМБАЛСМ Н. И. Пирогов“,

...
Донорска ситуация, реализирана от екип на УМБАЛСМ Н. И. Пирогов“,
Коментари Харесай

Донорска ситуация у нас даде шанс за живот на полски пациент

Донорска обстановка, осъществена от екип на УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “, даде късмет за живот на полски пациент, очакващ трансплантация в Централната клинична болница, Варшава, оповестяват от Изпълнителна организация " Медицински контрол ". Координатори са доктор Христо Христов и доктор Кирил Пенчев.

Това става допустимо откакто на 19 ноември околните на изпаднала в мозъчна гибел 79-годишна жена взеха благородното решение да дарят нейните органите и да дадат живот на други хора.

Поради липса на подобаващи реципиенти в България, черният дроб е възложен на Полския координационен център на трансплантациите, Варшава по линия на Международен продан на органи в Европейския съюз.

При експлантацията на органа лекари от УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “ са подпомагали полския медицински екип. Чрез даряване на роговици и кости, ще бъдат избавени и усъвършенствани животи на пациенти в България.

Министерството на здравеопазването и ИА „ Медицински контрол “ сервират откровени съболезнования към околните на дамата и показват признателност и почитание за взетото в тежък за тях миг благородно решение да спасят човешки животи. Благодарност изричат и на екипите на лечебните заведения, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация.

От началото на годината досега, осъществените донорски обстановки в страната са 20.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР