Донесох всички документи, които потвърждават позициите на Сърбия, предадох ги,

...
Донесох всички документи, които потвърждават позициите на Сърбия, предадох ги,
Коментари Харесай

Вучич готов за среща с косовския премиер, но не вярва да се състои

" Донесох всички документи, които удостоверяват позициите на Сърбия, предадох ги, приказвах за сериозността на нашия метод, за желанието да стабилизираме обстановката, само че и за разочарованието на нашия народ. Сръбската дума значи доста повече от нечий автограф. Говорихме за европейската вероятност, всички въпроси за нашето съдействие ".
 Сърбите напущат държавните институции в Косово в символ на митинг
Сърбите напущат държавните институции в Косово в символ на митинг

Решението е предизвикано от промяната на регистрационните номера на транспортните средства

Това съобщи сръбският президент Александър Вучич след срещата с френския си сътрудник Еманюел Макрон, която се организира в рамките на Парижкия конгрес за мир, заяви Б92.

Вучич добави, че вижда Макрон като откровен другар на страната,  който почита и цени Сърбия в най-голяма степен.

" Мисля, че той почита обстоятелството, че не го неистина и че споделям истината и че вършим това, което споделяме. Вярвам, че можем да подпишем огромни неща в Белград, когато той пристигна, ще има доста детайлности за диалог Днес не е моментът за това ", сподели Вучич. Добра среща от позиция на нашите двустранни връзки и някои други връзки, само че не мога да приказвам за всичко ", сподели Вучич, добавяйки, че е посочил на Макрон документите, доказващи, че е допустимо да се употребяват както неутралните във връзка с статуса номера KS, по този начин и номерата RKS, поискани от Прищина на територията на Косово.

Относно евентуалната си среща с премиера на Косово Албин Курти в Париж, Вучич сподели, че има опция за среща и че постоянно е подготвен за такава, само че не има вяра, че това ще се случи.

По-рано през днешния ден Курти разгласи подготвеност за среща с Вучич. 
 Столтенберг приканва Сърбия и Косово да се въздържат от дейности, които биха нараснали напрежението
Столтенберг приканва Сърбия и Косово да се въздържат от дейности, които биха нараснали напрежението

Той е провел телефонни диалози с водачите на двете страни

Припомняме, че  Косовските сърби се отдръпнаха от всички централни и локални институции в символ на митинг против решението на Прищина да размени регистрационните номера, издадени на сърбите от сръбските управляващи, с табели от Република Косово.

Косово разгласи своята самостоятелност от Сърбия през 2008 година, само че Белград продължава да счита Косово за своя територия.

Прищина разгласи, че ще стартира да постанова санкции този месец на сръбски водачи, употребяващи остарели табели отпреди независимостта, и ще конфискува транспортни средства с остарели регистрационни номера след 21 април 2023 година
 Косово упреква Сърбия, че се пробва да дестабилизира страната
Косово упреква Сърбия, че се пробва да дестабилизира страната

Курти: Вучич е в тясна съгласуваност с Русия и Китай и се пробва да саботира разговора с посредничеството на Европейски Съюз

Въпросът с регистрационните номера на транспортните средства от дълго време е източник на спор сред Сърбия и нейната някогашна южна провинция, обитаема най-вече с албанци, която се отдели във война през 1999 година и разгласи самостоятелност през 2008 година

Още от войната и изтеглянето на сръбските сили, Сърбия продължава да ръководи паралелна държавна система , издавайки документи, регистрационни номера и други документи за сърбите в Косово.

През юни държавното управление на Курти задължи водачите в Косово да носят номера RKS и започва рекламна акция основно на сръбски, с цел да изясни процедурата и тласъците.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР