Дончо Донев е ставал два пъти шампион на България с

...
Дончо Донев е ставал два пъти шампион на България с
Коментари Харесай

Дончо Донев пред Nostrabet: Националният отбор може да бъде оправен само по един начин

Дончо Донев е ставал два пъти първенец на България с един от най-силните тимове на ЦСКА в историята, в който беше съотборник с Христо Стоичков, Любо Пенев и Емил Костадинов. Донев обаче е играл и за безконечния зложелател Левски. Любопитно е, че с екипа на „ сините “ той побеждава ЦСКА с 5:0 във финала за Купата. Тогава почитателите се майтапиха, че с този резултат Левски е направил подарък на „ алените “ за 50-годишния им празник.
В изявление за Дончо Донев дава мнение по двете настоящи тематики от последните дни – националния тим и завръщането на Любо Пенев на „ Българска войска “.
Г-н Донев, благодаря Ви, че приехте поканата ни за диалог. Как сте, по какъв начин се пазите от вируса?
Благодаря и аз, че ме потърсихте. Чувствам се добре и се вардя като играя и мачове на дребни порти, когато разрешават. Все отново футболът не може да се не помни. Иначе не смъквам маската от лицето си, заобикалям да отивам на места с доста хора и скоро ще се имунизирам.
Вие сте президент на Асоциацията на българските професионални футболисти, само че напоследък нищо не чуваме за нея?
В изискванията на пандемията малко е позатихнала активността ни. Но ние не сме спирали да работим по нашите стратегии и начинания, и скоро очаквайте вести.
Как видяхте националите против Италия?
Мачовете бяха два, в първия против Швейцария подходихме с огромен почит, само че не желая да си припомням и да приказвам за него. Срещу Италия показахме едно по-различно лице, добре се защитавахме, пресирахме ги надълбоко. Затруднихме един надалеч по-класен отбор, само че действителността е такава, че класата на Италия се оказа решаваща за крайния излаз.
Покриват ли се Вашите упования с показаното от държавния отбор?
Вижте, би трябвало време на новия ни тим, на новия треньор. Необходимо е играчите да излизат спокойни и съсредоточени, да повярват в себе си, да повярват, че могат да играят добър футбол и да изпитват наслаждение от футбола, който играят.
И Вие ли смятате, че липсва качество и изборът на селекционера е стеснен?
Напротив. Ние разполагаме с млади положителни играчи, както тези, които излязоха от младежкия отбор, както тези сега при младежите, има такива и при юношите. Сякаш свикнахме през последните години да споделяме, че националният тим е слаб, а не би трябвало да е по този начин и не е по този начин.
Как тогава ще тръгнем нагоре?
Аз мисля, че посоката оттук насетне ще е нагоре. Но с цел да успеем, има единствено един метод. Три години да се даде късмет на едно ядро от 14-15 млади футболисти и около тях да има 7-8 други, за които треньорът е решил, че са в най-хубаво моментно положение. Само по този начин ще извлечем футболни дивиденти от националния.
Ясен Петров ли е индивидът, който може да го реализира?
Познавам Ясен и знам какво може. Играчите го обичат, имат вяра му и са зад него. Остава с времето да осъществя своите хрумвания и визии.
Какво очаквате от гостуването на Северна Ирландия?
Сега не би трябвало да мислим в този момент за резултати и не трябва да сме с огромни упования в тези международни квалификации, с цел да не претърпим голямо отчаяние. Трябва да се стремим с всеки минал мач да подобряваме игровия си образ и жанр, да сме непрекъснати, да се надгражда.
Да преминем към другата гореща вест от последните дни. Какво ще е бъдещето на ЦСКА София под управлението на Вашия някогашен съотборник Любо Пенев?
Любо Пенев ще увеличи равнището на ЦСКА. Той е измежду нашите най-хубави треньори сега, които се намират в прелестна възраст за тази специалност. Заедно с Илиан Илиев, Ясен Петров, Петър Хубчев, Николай Киров, който е по-млад, да не изброявам още имена, с цел да не обидя някой.
Може ли ЦСКА София да съблюдава сезона, като отстрани Лудогорец в шампионата за Купата на България и след това вдигне трофея?
Много мъчно ще е за „ алените “ в два мача да отстранят Лудогорец. Ако ЦСКА не бяха създали тези прехвърляния с Али Соу и Валентин Антов, и си бяха запазили състава, щеше да е друго. Тогава щяха да са по-боеспособни, да разполагат с по-големи шансове против отбора от Разград за Купата и да са още в играта за купата.
Възможно ли е точно Любо Пенев в вероятност със своя отбор да прекъсне тоталната шампионска надмощие на Лудогорец?
С Любо Пенев ЦСКА ще си стъпи на крайници, само че какво ще се случи през идващия сезон няма по какъв начин да знаем. Иначе много дълга стана тази доминация на Лудогорец, цели 10 години. Математически видяно, към този момент трябваше да е завършила, само че още няма кой да бутне тима от върха.
Г-н Донев, по какъв начин ще се оправи Левски без Робърта?
Левски е в нежелано финансово положение и бе заставен на този трансфер. Играч като Робърта няма по какъв начин да не липсва, само че притиснат от отговорности – към институции, играчи и така нататък, Левски нямаше избор.
Вижда ли се светлина в тунела за „ сините “?
Виждат се и хубави спортно-технически неща, вижда се един по-можещ Левски спрямо есента, който сигурно ще остане докрая в борбата за седмото място. Не отива за тим като Левски, да приказваме, че ще бори за такова класиране, само че представянето им е разследване на проблемите им, които ги връхлетяха още предходната пролет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР