Дончо Донев е роден в Димитровград на 24 януари 1967

...
Дончо Донев е роден в Димитровград на 24 януари 1967
Коментари Харесай

Дончо Донев: Левски няма състав за Купата на България, трудно е да се прогнозира кой ще е шампион

Дончо Донев е роден в Димитровград на 24 януари 1967 година Скоро той чества своя 55-ти рожден ден и даде изявление за сътрудниците от " Новспорт ".

Играл е за Димитровград, ЦСКА, Ботев (Пловдив), Локомотив (София), Левски (София), Локомотив (Пловдив) и турските тимове Саръерспор, Ванспор, Дарданелспор и Денизлиспор.

Шампион на България през 1989 и 1990 с тима на ЦСКА. Вицешампион през 1988 и 1991 с ЦСКА и през 1996 и 1998 с Левски (София), бронзов медалист през 1993 и 1994 година с Ботев (Пловдив). Четирикратен притежател на купата на страната през 1988 и 1989 с ЦСКА, 1995 с Локомотив (София) и 1998 с Левски (София).

В " A " група има 333 мача и 124 гола. Полуфиналист за КНК с ЦСКА през 1989 година В евротурнирите има 25 мача и 3 гола (10 мача и 1 гол за ЦСКА в КЕШ, 4 мача с 1 гол за Локомотив (Сф), 4 мача с 1 гол за Левски и 3 мача за ЦСКА в КНК и 4 мача за Ботев в шампионата за купата на УЕФА). Има 6 мача за националния тим. Приключва кариерата си през 2005 година в Локомотив (София). Бивш състезателен шеф на Локомотив (София). Работил е и като основен селекционер в Левски. Председател на асоциацията на българските футболисти.

Г-н Донев, преди дни навършихте 55 години, по какъв начин се чувствате?

- Благодаря ви. Добре се усещам. Сега изпитам по-голямо наслаждение от футбола. Едно време играех за пари, в този момент за наслаждение.

Къде играете в този момент футбол?

- С другари играем за наслаждение. Събираме се 2-3 пъти в седмицата. Сега разбрах какво е удоволствието от играта. Едно време като професионален футболист имах отговорност, напрежение, платени пари за теб. Сега играя единствено за наслаждение. Събираме са на разнообразни места. На дребни малки врати. За огромни порти е мъчно да играем. Все отново и годините не са малко (смее се).

С кой се събирате, с цел да играете?

- Събираме се много другари, все някогашни играчи. Милен Радуканов, Станимир Стоилов, до момента в който не беше зает с Левски, Георги Пеев, Христо Йовов, Гонзо и още доста други.
 От Левски с пожелания към Дончо Донев
От Левски с пожелания към Дончо Донев

Днес има рожден ден

Наскоро Христо Йовов, който продължава да играе, въпреки и като дилетант, сподели че най-голямата му тръпка след мач е да седнат на бира и скара.

- Не съм по тази част, към момента изпитвам голямо наслаждение да играя футбол. За по бира има време. Сега е по-различно за всички. Нямаш отговорност, не пазиш режим. Удоволствието е огромно. Бодър, благополучен съм.

Има ли майтапи сред вас по време на мачовете?

- Има закачки след мача, другояче по време на мач е съществено. Всеки желае да завоюва. Това ни е останало от времето като бяхме съществени футболисти.

Следите ли какво се случва в българското състезание?

- Малко мачове от българското състезание пропущам. Интересни са ми мачовете. Не гледаме свръхфутбол, само че въпреки всичко проследявам това, което се случва у нас. И избирам да виждам български мачове, а не тези в Европа.

Връщате ли се обратно във времето, когато играехте на професионално равнище?

- Не лежа на остарели лаври. Съвременния футбол е по бърз, динамичен. Силов спорт стана. Залага се на отборната игра. По мое време на самостоятелната игра се разчиташе. Сега може в целия свят да има не повече от 10 футболисти, които могат сами да решат даден мач. Марадона можеше да направи самичък даден тим първенец. Сега такива може би са Меси, Роналдо. Сега несъмнено е по-трудно. Ние бягахме по 6-7 километра на мач, в този момент един футболист нормално бяга по 10-12 километра на мач.

Кой ще стане първенец у нас?

- Трудно е да се предвижда. ЦСКА имат желание и упоритости да изместят Лудогорец от върха. Ако създадат по сериозна селекция, с класни играчи и се подсилят, то на Лудогорец ще е мъчно. Те обаче са любимец в шампионата. Имаха съмнения, само че още веднъж са любимци. Каквито и пристрастия към грандовете да имам, би трябвало да призная, че Лудогорец към момента разполага с отличен тим.

В Разград обаче прекомерно постоянно сменят треньорите?

- Факт е, че Лудогорец смени много треньори. Работеха българи, и чужденци. С чужденците нямат толкоз триумф. Успехът идваше с отличните футболисти, с които разполагат. За новия треньор, който взеха, се приказват единствено суперлативи. В Лудогорец имат отлични футболисти.

Играл сте в Левски, докога сините ще са в това положение?

- Кризата в Левски продължи дълго време. Повече от нужното. С Мъри и Цанко нещата се трансформираха. Двамата са отличен екип, а и публиката ги одобри добре. Смятам обаче, че пристигна времето, в което Левски би трябвало да покаже, че е Левски. Досега се правеше взаимни отстъпки, само че мина много време. Привържениците изчерпаха доверието си. Очакват към този момент триумфи от Левски. Не бива към този момент да оправдават единствено с неналичия на финанси, липса на козирка, естрада.

Станимир Стоилов разгласи, че ще задачата е Левски да завоюва купата на страната?

- За Левски най-добре класирането в Европа ще е през шампионата, а не през шампионата за Купата на България. Това е по-реално за мен. Левски няма състав, който да го дефинира като любимец за спечелването на купата. При шанс при жребия и класиране за край тогава може и да се получат нещата. Но по-реално и изпълнимо за мен е Левски да стигне до присъединяване в Европа да е точно през шампионата.

Сините също се укрепват с нови имена, чужденци главно?

- Дали новите са класни, дали ще им потръгне това ще разберем занапред. В един клуб си добър, само че в Левски може да не ти потръгне играта. През есента гледах, че има по положителни тимове от Левски. И ЦСКА и Лудогорец имат по положителни тимове. Дано Левски стане сериозен съперник.

Играхте, работихте в Локомотив (Сф). Изненадан ли сте от тяхното завръщане в елита, представянето им?

- От Локомотив съм прелестно сюрпризиран. Не чаках толкоз положителни игри от тях. Загубиха, само че са млад тим, с съвсем непознати футболисти. Успяха да се опълчват на множеството тимове. Надявам се, че този тим ще устои мястото си във Висшата лига. Финансирането е по-трудно на всички места.

Играл сте на доста места у нас. Има ли тим, който да гледате с по-специално отношение?

- Може би и аз като всички останали обръщам по огромно внимание на грандовете. Иначе не укривам, че Николай Киров ми е приветлив. Работата му се вижда на всички места - в Ботев, в Арда, в този момент в ЦСКА 1948. С Илиан Илиев сме положителни другари. Навсякъде имам другари, познати, с които съм играл. Трудно е да отлича някого. Затова и се пробвам да виждам множеството мачове у нас.

Изпълкомът на БФС удължи контракта на Ясен Петров отпред на националите?

- За мен Ясен Петров може би е най-подходящият в този момент за народен селекционер. Винаги е бил обичан от футболистите си. Отнасял се е професионално към работата си. 24 часа в главата му е футбол. Поздравявам управлението на БФС, че го избраха него за този пост. Не разполагаме с огромни благоприятни условия и футболисти на огромно равнище. Има вероятност. Дано реализира задачите са сложени.

Кариерата ви беше разнообразна. Имате ли нещо, за което да съжалявате?

- Играх в много тимове в България и в чужбина. Опитвах се да давам максимума от себе си на всички места. Може би скърбя, че не пробвах, или нямах шанс да отида в някой мощен европейски тим. Но като цяло съм удовлетворен. Дано хората са били удовлетворени от мен и от играта, която показвах. Трудно е да играеш на високо равнище дълго години Може ли и аз щях да продължа още няколко сезона, само че в един миг е мъчно да мотивираш и себе си. Получава се едно еднообразие, лагери, зимни, летни, преди мач лагер. Това в един миг те изхабява. Имах силите да играя още, само че в един миг казваш стоп и приключваш. Не бива да дразниш себе си и близките с досадно наличие. По-добре е да спреш в точния момент и да те запомнят с положително, с хубавите ти моменти като футболист.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР