Дончо Атанасов, председател на Управителния съвет на АПИ Агенция Пътна

...
Дончо Атанасов, председател на Управителния съвет на АПИ Агенция Пътна
Коментари Харесай

Търгове за магистрали и пътища за 3.5 млрд. лв. през 2018 г.


Дончо Атанасов, ръководител на Управителния съвет на АПИ

Агенция " Пътна инфраструктура " ще разгласи тръжни процедури за строителство за над 3.5 милиарда лева Това заяви Дончо Атанасов, ръководител на Управителния съвет на АПИ по време на годишната конференция " Стратегическа инфраструктура и вложения 2018 – кохезия и съгласуваност " в София.

Най-голямата поръчка е за автомагистралата през Кресненското дефиле с индикативна стойност 830 млн. лева Другите по-големи са сектори от автомагистрала " Хемус " за общо 457 млн. лева, Русе – Велико Търново – за близо 550 млн. лева, и за София – Видин – за към 760 млн. лева, Софийският околовръстен път от пътен възел " Цариградско шосе " до п. в. " Младост " – 95 млн. лева, разгласи Атанасов.

По думите му само автомагистрала " Струма " ще се строи със средства от еврофондовете. Всички останали ще бъдат осъществени с пари от бюджета. За това е значимо колкото се може по-бързо да проработи тол системата, която ще обезпечи средства, съобщи Атанасов.

Топ поръчката за Креснеското дефиле

Най-голямата поръчка, която следва да бъде оповестена тази година е за построяването на лот 3.2 от автомагистрала " Струма " сред Крупник и Кресна с индикативната й стойност над 830 млн. лева

В момента планът е на стадий разработване на Подробен организационен проект - парцеларен проект, сподели Атанасов. По думите му построяването на пътя през Кресненското дефиле е национална идея.

Целта е през идната година да стартират строителните работи и да не загубим и едно евро от обезпеченото финансиране от Европейския съюз, сподели Дончо Атанасов.

Той заяви, че напредва строителството на пътя сред Кресна и Сандански (лот 3.3) и се чака до края на годината обектът да бъде подготвен. Това значи, че ще бъде изпълнен към 6 месеца предварително.

Работата в сектора от Благоевград до Крупник също се извършва в график, сподели Атанасов.

Търгове за шест сектора от " Хемус "

Другият значим план е доизграждането на автомагистрала " Хемус ". Поели сме ангажимент до 2025 година автомагистралата да бъде подготвена, тъй като строителството на " Хемус ", Русе - Велико Търново " и Видин - Ботевград ще даде сериозен подтик в развиването на Северна България, съобщи Атанасов.

През тази година ще стартира строителството на правите Ябланица - Боаза и Белокопитово – Буховци, общо 26 км, от автомагистрала " Хемус ". За тях има определени реализатори и подписани контракти.

Освен това ще бъдат оповестени търгове за построяването на още шест сектора от автомагистрала " Хемус ".

За три сектора, с обща дължина 50 км, за които предходната година беше предоставено планиране, тази година е планувано да започват процедурите за строителство и контрол. Това са правите Боаза – пътен възел " Дерманци ", п. в. " Дерманци " - п. в. " Каленик " и от " Каленик " до пресичането с пътя Плевен - Ловеч. Индикативната стойност за строителството на трите сектора е 457 млн. лева без Данък добавена стойност.

Другите три сектора от автомагистрала " Хемус " ще бъдат предоставени на инженеринг. Това са правите от разклона за Плевен - Ловеч до пресичането с третокласния път Александрово – Летница, по-късно до пресичането с пътя Бутово – Павликени и най-после до пресичането с първокласния път Русе – Велико Търново. Общата дължина на тези прави е 85 км, а индикативната стойност на търговете е 700 млн. лева

Поръчки за два сектора от Русе – Велико Търново

Тази година ще бъдат оповестени и публичните поръчки на инженеринг за два сектора от автомагистралата Русе - Велико Търново.

Единият е от Русе до обхода на Бяла, а другият е обходният път на Бяла. Това са 75 км от общо 133 км от дължината на автомагистралата с индикативната стойност близо 550 млн. лева, сподели Дончо Атанасов.

Два търга за пътя Видин – Ботевград

Друг основен план е построяването на пътя Видин – Ботевград, за който към този момент четири съботи поред жителите на дунавския град излизат на митинги. В момента достъпът до Видин по естествен път от София е мираж.

С рационализация на трасето от Дунав мост II ще се обезпечи бърза и комфортна връзка с автомагистралите " Хемус ", " Тракия " и " Струма ".

Пътят Видин – Ботевград е с дължина 167 км и тази година ще започват тръжните процедури за строителство и контрол на 85 км от направлението, сподели Атанасов.

Това са секторите Мездра – Ботевград (33 км) и Видин – Ружинци (52 км). Общата индикативна стойност на търговете за двете прави, които ще са с магистрален габарит, е 760 млн. лева, сподели Дончо Атанасов.

Той увери, че се работи и по подготовката на останалите прави от направлението Видин – Ботевград. Целта е през идната година да открием тръжните процедури и за тях, съобщи Атанасов.

Започва и прединвестиционно изследване за тунел под " Петрохан ", с който ще се обезпечи най-къса връзка на Северозападна България със столицата, даде обещание шефът на пътната организация.

Такова изследване беше правено още по времето на тройната коалиция, като тогава даже бяха оповестили и процедура за набиране на оферти от вложители. С идването на ГЕРБ на власт обаче процедурата беше прекъсната.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР