Доналд Туск е новият министър-председател на Полша. Два месеца след

...
Доналд Туск е новият министър-председател на Полша. Два месеца след
Коментари Харесай

Край на националистите и сближаване с ЕС: Доналд Туск е новият премиер на Полша

Доналд Туск е новият министър-председател на Полша. Два месеца след парламентарните избори сеймът гласоподава мандатът да бъде даден на опозицията.

Това поставя край наосемгодишното ръководство на националиститеи насочва страната към топене на връзките с Европейския съюз.

На изборите на 15 октомври най-вече гласове получи ръководещата партия „ Право и правдивост “ (ПиС), само че тя не откри съдружни сътрудници за болшинство в Народното събрание. След като гласоподаваха избор на съмнение на премиера Матеуш Моравецки,248 депутати подкрепихаДоналд Тускза министър председател, а 201 бяха срещу.

Така депутатите дадоха мандата на обединението от три опозиционни партии. Съставена от центристката „ Гражданска коалиция “, обединението „ Трети път “ (християндемократи) и групировката „ Нова левица “, проевропейската коалиция има 248 депутати, против 194 народни представители от ПиС и още 18 от крайнодясната партия „ Конфедерация “, от общо 460 места.

В речта си след избирането му за нов министър-председател на Полша Туск изрази признателност към полския народ, изключително към дамите. Той посвети успеха на баба си и дядо си.

„ От на следващия ден ще можем да изправим грешките, тъй че всеки да се усеща като вкъщи си в Полша “, сподели той, като акцентира, че успеха не е единствено негова, а принадлежи на всички, които са съхранили вярата за по-добро бъдеще.

Новото държавно управление ще внесе промени във външната политика на Полша и ще постави завършек на дългогодишния спор с Брюксел, най-много поради промените в правосъдната система, въведени от партията „ Право и правдивост “. Отношенията с Германия също доближиха най-ниското си равнище след настояванията на Полша за военни репарации в размер на 1,3 трилиона евро.

Доналд Туск еминистър-председател на Полша в интервала 2007-2014 година и ръководител на Европейския съвет в интервала 2014-2019 година Освен че ще се стреми да поправи връзките с Европейски Съюз и Германия, той ще сложи по-голяма отдалеченост сред Полша и Унгария, която е в спор с Брюксел, написа ДПА.

Очаква се Туск да показа състав на кабинет, а по-късно да получи утвърждение в сейма. Той ще произнесе тирада за общата политика на държавното управление.

Вот на недоврие ще бъде гласуван на кабинета на Туск, преди да постави клетва, както се изисква от Конституцията.

Туск чака да може да съставлява Полша на идната европейска среща на върха в Брюксел в четвъртък и петък.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР