Доналд Тръмп зад решетките? Владимир Путин паднал на колене пред

...
Доналд Тръмп зад решетките? Владимир Путин паднал на колене пред
Коментари Харесай

Тръмп арестуван, Путин на колене пред Си Дзинпин: Как да разпознаем снимки, генерирани от изкуствен интелект

Доналд Тръмп зад решетките? Владимир Путин паднал на колене пред китайския си сътрудник Си Дзинпин? Може би сте засичали сходни изображения, които се популяризират в интернет и са плод на бързия напредък на изкуствения разсъдък, прочут още като генеративен изкуствен интелект. Но по какъв начин можете да различите същинско изображение от компютърно генерираното? Въпреки че няма сигурен способ за идентифициране дали обещано изображение е генерирано от изкуствен интелект, някои образни и контекстуални улики могат да оказват помощ, казват експерти пред AFP.
Прочетете още
Неотдавна създадените принадлежности за изкуствен интелект, като Midjourney, DALL-E, Craiyon или Stable Diffusion, могат да генерират безконечен брой изображения, употребявайки големи бази данни.

Мнозина си служат с тези принадлежности за хумористични или артистични цели, само че други разчитат на тях, с цел да основават изображения, които след това да употребяват за политически вести.

Например след срещата сред Путин и Си на 20 март 2023 година в Twitter беше споделена серия от изображения, генерирани от изкуствен интелект. Други посочваха френския президент Еманюел Макрон като сметосъбирач, в миг, в който парижките улици бяха залети с несъбрани отпадъци на фона на всеобщите стачки поради пенсионната промяна, провокирала неодобрение.

Въпреки че множеството създатели на тези необятно споделяни изображения ясно да показват, че те са изкуствено основани, някои фотоси се споделят отвън подтекст или са показани като достоверни, като тази Facebook публикация на български, споделяща генерирано от изкуствен интелект изображение, показващо президента на Съединени американски щати Донал Тръмп, опитващ се да избегне арест.

Разработчици пуснаха принадлежности като Hugging Face, чиято цел е да засичат сходни изкуствено основани фотоси. Резултатите обаче са спорни и в някои случаи могат да бъдат подвеждащи, демонстрират проби на AFP.

" Когато изкуственият разсъдък генерира фотоси (от нулата), по принцип няма нито една истинска фотография, от която да се вземат обособени елементи ", споделя Дейвид Фишингер, експерт по изкуствен интелект и инженер в Австрийския софтуерен институт, пред AFP на 21 март. " Има хиляди/милиони фотоси, които са били употребявани за проучване на милиарди параметри ", добави той.

Винсент Тераси, съосновател на Draft & Goal, стартъп, който пусна детектор за АI в университетите, добави: " AI смесва тези изображения от своята база данни, деконструира ги и по-късно реконструира фотографията пиксел по пиксел, което значи, че при окончателното визуализиране към този момент не виждаме разликата сред истинските изображения. "

Ето за какво софтуерът за разкриване на операции не е изключително ефикасен, в случай че въобще работи, при идентифицирането на изображения, генерирани от AI. Метаданните на фотографията, които от време на време могат да разкрият източника на изображението, генерирано от изкуствен интелект, също не оказват помощ.

" За страдание не може да се разчита на метаданните, защото в обществените мрежи те са изцяло отстранени ", споделя пред AFP специалистът по AI Аннализа Вердолива, професор в университета " Фредерик II " в Неапол.

Намерете първоизточника

Експертите споделят, че значима улика е намирането къде и по кое време фотографията е била оповестена онлайн за пръв път. В някои случаи основателят може да е показал, че е генерирана от изкуствен интелект, и какъв е употребяваният инструмент.

Обратното търсене на изображения може да помогне, като се ревизира дали фотографията е била индексирана в търсачките и се намерят остарели изявления със същата фотография.

Този способ дава опция да се откри източникът на изображенията, за които се твърди, че демонстрират препирня, съпроводена с принуждение, сред някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп и арестуващите го служители на реда.



Търсенето на противоположни изображения в Гугъл за една от тези фотоси води до туит на Елиът Хигинс, създател на проверяващия колектив Bellingcat, оповестен на 20 март 2023 година

Хигинс изяснява в тематиката, че е основал серията от изображения с последната версия на Midjourney.

Ако не можете да намерите истинската фотография, противоположното търсене на изображения може да докара до по-качествена версия на фотографията, при положение, че тя е била изрязана или изменена преди да бъде споделена. Една по-ясна фотография ще бъде по-лесна за анализиране за неточности, които могат да са индикация за изкуствено основано изображение.

Обратното търсене на изображения ще покаже и сходни фотоси, което може да бъде скъпо за сравняване на евентуални фотоси, генерирани от изкуствен интелект, с такива от меродавен източник.

За добилото известност изображение, за което се твърди, че демонстрира Путин, коленичещ пред Си, консуматори на Twitter като италианския публицист Давид Пуенте обърнаха внимание, че декорът в стаята е друг от този на фотосите, оповестени от медиите, отразявали събитието:



Текстът под фотосите и онлайн мненията също могат да бъдат потребни за различаване на избран жанр на наличието, генерирано от изкуствен интелект. Например DALL-E е прочут с ултрареалистичния си дизайн, а Midjourney - със сцените, показващи известни персони.

Някои принадлежности, като Midjourney, оставят следи от изображения, генерирани от AI, в разнообразни канали за диалози.

Визуални улики

Дори без да знаете източника на дадена фотография, може да съумеете да анализирате самото изображение благодарение на образни улики.

Потърсете воден знак

Понякога уликите са скрити в фотографията, като да вземем за пример воден знак, употребен от някои принадлежности за основаване на ИИ.

Например DALL-E автоматизирано генерира многоцветна лента в долния десен ъгъл на всички свои изображения. Crayion слага дребен червен молив на същото място.

Но не всички изображения, генерирани от изкуствен интелект, имат водни знаци. Те могат да бъдат отстранени, изрязани или скрити.

Съвети от света на изкуството

Тина Никуха, докторант, учещ обработката на изображения в университета ENS Paris-Saclay, споделя пред AFP: " Ако се съмнявате, погледнете зърнеността на изображението, което ще бъде доста друго за фотография, генерирана от изкуствен интелект, от това на същинска фотография. "

Използвайки безвъзмездни версии на принадлежности за изкуствен интелект, AFP генерира изображения, които имат жанр, сходен на картините на хиперреалистичното придвижване, като да вземем за пример левия образец по-долу, показващ изображение на Брад Пит в Париж.

Друго създание по-долу вдясно е основано с сходни основни думи на DALL-E. Изображението не е толкоз явно генерирано от изкуствен интелект.



Но не всички изображения, генерирани от изкуствен интелект, имат водни знаци. Те могат да бъдат отстранени, изрязани или скрити.

Съвети от света на изкуството

Тина Никуха, докторант, учещ обработката на изображения в университета ENS Paris-Saclay, споделя пред AFP: " Ако се съмнявате, погледнете зърнеността на изображението, което ще бъде доста друго за фотография, генерирана от изкуствен интелект, от това на същинска фотография. "

Използвайки безвъзмездни версии на принадлежности за изкуствен интелект, AFP генерира изображения, които имат жанр, сходен на картините на хиперреалистичното придвижване, като да вземем за пример левия образец по-долу, показващ изображение на Брад Пит в Париж.

Друго създание по-долу вдясно е основано с сходни основни думи на DALL-E. Изображението не е толкоз явно генерирано от изкуствен интелект.



Изображение, генерирано от изкуствен интелект благодарение на Stable Diffusion на 22 март 2023 година, употребяващо фразата: " Брад Пит, улица на Париж, ранна и слънчева заран, държи кроасан, покрай пекарна и остаряла френска кола, облечен в бяла риза, ухилен, реален, 4K "



Изображение, генерирано от изкуствен интелект, основано на 22 март 2023 година благодарение на DALL-E и фразата: " Брад Пит в Париж, фотография, магазини на назад във времето, 4K "

Визуални несъответствия

Въпреки стремителния прогрес в региона на генеративния изкуствен интелект, в наличието, генерирано от AI, към момента се появяват неточности. Тези недостатъци са най-хубавият метод за различаване на фалшифицирано изображение, настояват експерти пред AFP. При генеративен развой могат да се получат артефакти, които не би трябвало да бъдат в крайния резултат.

" Някои характерности, постоянно едни и същи, съставляват проблем за AI. Именно тези несъответствия и артефакти би трябвало да се разлеждат деликатно, като в играта " Открийте разликите ", споделя Тераси от Draft & Goal.

Вердолива от Университета " Фредерик II " в Неапол обаче предизвестява: " Методите за генериране се усъвършенстват с течение на времето и демонстрират все по-малко артефакти на синтеза, тъй че не бих разчитал на образни улики в дълготраен проект. "

Например към март 2023 година към момента е мъчно да се генерират реалистични ръце. Генерираната от изкуствен интелект фотография на Пит на AFP демонстрира артиста с непропорционално огромен пръст.

През февруари 2023 година публицист от AFP откри, че на серия от фотоси, за които се твърдеше, че са направени по време на проява против промяната на френската пенсионна система на 7 март 2023 година, един от служителите на реда има шест пръста.

 

" Засега изображенията с изкуствен интелект също се оправят доста мъчно с генерирането на отблясъци ", споделя Тераси. " Добър метод да се открие AI е да се търсят сенки, огледала, вода, само че също по този начин да се усилят очите и да се проучват зениците, защото при фотография в тях нормално има отражение. Също по този начин постоянно можем да видим, че очите не са с идентичен размер, а от време на време са с разнообразни цветове ".

Използването на лупата в инструмента Invid-WeVerify акцентира разликата в цвета на двете очи на тази генерирана от изкуствен интелект фотография на Макрон, споделена в Instagram. На фотографията освен са изобразени два разнообразни нюанса на кафявото, само че Макрон в действителност има сини очи.





Генераторите също постоянно основават асиметрии. Лицата могат да бъдат несъразмерни или пък ушите да имат разнообразни размери.

Зъбите и косата са сложни за подражаване и могат да разкрият по своите контури или текстура, че изображението не е същинско.

Някои детайли могат да бъдат неприятно интегрирани, като да вземем за пример слънчеви очила, които се сливат с лицето.

Експертите също по този начин означават, че смесването на няколко изображения може да сътвори проблеми с осветлението в фотография, генерирана от изкуствен интелект.

 Екранна фотография на обява в Instagram, генерирана от AI и оповестена от @joannsfar

Проверете фона

Добър метод да откриете тези аномалии е да се вгледате във фона на фотографията. Макар на пръв взор да наподобява естествен, генерираната от изкуствен интелект фотография постоянно съдържа неточности, като да вземем за пример в тези фотоси, на които сякаш са показани Барак Обама и Ангела Меркел на плажа.

Една от фигурите на назад във времето наподобява с отрязани крайници.

" Колкото по-далеч е даден детайл, толкоз повече обектът ще бъде размазан, килнат и с неправилна вероятност ", споделя Тераси.

На подправената фотография от срещата сред Си и Путин една линия на колона не е права. Главата на съветския водач също наподобява непропорционална спрямо останалата част от тялото му. Фишингер съобщи пред Агенция Франс Прес, че несъответствията разкриват изображение, генерирано от изкуствен интелект.

 На тази подправена фотография на Си Дзинпин и Владимир Путин се виждат несъответствия

Използвайте здрав разсъдък

Някои детайли може да не са изкривени, само че въпреки всичко могат да издават логическа неточност. " Добре е да разчитате на здравия разсъдък ", когато се съмнявате в обещано изображение, oбяснява той.

На фотографията по-долу, генерирана от AFP на Midjourney и целяща да покаже Париж, има пътен знак в синьо, забраняващ влизане, какъвто не съществува във Франция.



Снимка, генерирана с Midjourney на 22 март 2023 година от AFP, употребяваща фразата: " Брад Пит, улица на Париж, ранна и слънчева заран, държи кроасан, покрай пекарна и остаряла френска кола, облечен в бяла риза, ухилен, реален, 4K "

Тази улика, съчетана с насечените пръсти на основния воин, пластмасовия кроасан и разликата в осветлението на някои прозорци, подсказва, че фотографията е генерирана от изкуствен интелект.

Водният знак в долния десен ъгъл на изображението отстранява всяко подозрение и демонстрира, че изображението е генерирано с DALL-E.

И най-после, в случай че за едно изображение се твърди, че демонстрира съответно събитие, само че достоверността му буди подозрение, потърсете надеждни източници, с цел да намерите възможни несъответствия.

Източник: Българска национална телевизия
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР