Доналд Тръмп се завръща днес в пребоядисания Бял дом след

...
Доналд Тръмп се завръща днес в пребоядисания Бял дом след
Коментари Харесай

Драмата в Шарлотсвил помрачава завръщането на Тръмп в Белия дом

Доналд Тръмп се завръща през днешния ден в пребоядисания Бял дом след две седмици на безредна почивка. Моментът обаче е сложен. Тъмни облаци са надвиснали над наскоро почналото президентство на 71-годишния магнат на недвижими парцели, който бие по непопулярност всичките си прародители.

Тръмп напълно не е намерил сплотяващ звук и с всеки минал ден основава все по-голямо чувство за безпорядък и импровизация в изпълнителната власт на най-голямата международна мощ.

От всички рецесии, които самичък провокира в последните седем месеца, най-унищожителна несъмнено бе тази, която породиха думите му във връзка расистките насилия в Шарлотсвил. Той шокира, като съобщи с лека ръка на конференция пред позлатените асансьори на " Тръмп тауър ", че " и двете страни " (убедените в превъзходството на бялата раса и контрадемонстрантите) имат виновност за станалото. Бившият претендент за водач на Демократическата партия Ал Гор го посъветва да " подаде оставка ", а някогашният републикански претендент за Белия дом Мит Ромни - " да се извини ".

Част от света на бизнеса към този момент намерено показва неспокойствие. В лагера на републиканците рецензиите бяха дълго време " неофициални ", само че в този момент звучат все по-силно и упорито. С концепцията, че такава непредвидимост на кормилото на страната няма по какъв начин да изтрае четири години.

Едно извънредно и внезапно изречение, изречено от сенатора републиканец Боб Коркър, който не може да бъде считан за един от най-отявлените съперници на Тръмп, обобщава всеобщото чувство на членовете на Голямата остаряла партия:

" Президентът до момента не е посочил, че е задоволително постоянен и способен, с цел да успее. "

Ясна е обаче задачата, която президентът си е сложил за след ваканцията. Той към момента се пробва да реализира първия си законодателен триумф и по тази причина желае да приключи през есента огромната данъчна промяна, обещана по време на предизборната акция.

Въпреки че водещите фигури на Републиканската партия в Конгреса също държат на нея, нападките на стопанина на Белия дом против тях може да усложнят дебатите. Всички обаче се опасяват от спорове с наближаването на междинните избори.

Според политолога от Вирджинския университет Лари Сабато републиканските водачи в Камарата на представителите и Сената Пол Райън и Мич Макконъл " знаят какво може да се чака от Тръмп и не хранят доста топли усеща към него ". Но най-малко до ноември 2018 година " нямат различен избор, с изключение на да работят с него. Той също го знае и обича да си играе с тях на котка и мишка ", изясни Сабато за Агенция Франс Прес.

Парадокс: уволнението на Стивън Банън, стратегическия консултант на президентството, можеше да бъде мощен миг, симптом за прегрупиране. Само че моментът бе ужасяващ: това стана няколко дни след двусмисленото изявление на президента за крайната десница.

Напускането на Банън безспорно хвърля светлина върху съотношението на силите в Белия дом, където пенсионираният военачалник от морската пехота Джон Кели към този момент е мощният на деня. Но слага с нова заостреност мъчителния въпрос:

Каква е същинската теория на Доналд Тръмп? Какви са водещите му хрумвания?

Каква диря ще остави в мозъците и политиките Банън, главният създател на мрачната и нападателна тирада, която Тръмп произнесе при полагането на клетва: " Отсега нататък преди всичко ще е Америка и единствено Америка "?

Четиридесет и петият президент в американската история ще има опция да зададе тона на завръщането си на протест във вторник във Финикс, Аризона, който, наподобява, ще се състои в напрегната конюнктура. Кметът демократ на града Грег Стантън стачкува против тази политическа демонстрация, проведена няколко дни след драмата в Шарлотсвил, и предизвести, че има заплаха митингът " да разпали страстите и да раздели още повече страната ".

Местни политици се опасяват, че президентът може да се възползва от тази демонстрация пред свои разпалени последователи, с цел да помилва Джо Арпайо, някогашен шериф на окръг Марикопа (който включва град Финикс). Той е доста противоречива персона поради силовите способи, които употребява, и наскоро бе наказан поради прекомерно твърдите му дейности против незаконните имигранти.

Тръмп би трябвало да откри верния баланс сред желанието да въодушеви последователите си, пристигнали да го приветстват, в което е първенец, и да изпрати сплотяващо обръщение след седмицата, която раздруса Америка и която може би остави незаличимо леке върху президентството му. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за:Президентът Тръмп (538)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР