Доналд Тръмп пристигна в съда във Вашингтон, за да заяви,

...
Доналд Тръмп пристигна в съда във Вашингтон, за да заяви,
Коментари Харесай

Тръмп в съда за изслушване по иска му за абсолютен имунитет

Доналд Тръмп дойде в съда във Вашингтон, с цел да съобщи, че като някогашен президент на Съединени американски щати би трябвало да бъде освободен от правосъдно гонене по обвиняванията, че е заговорничил за анулация на изборите през 2020 година, съобщи Агенция Франс Прес.


77-годишният Тръмп дойде, с цел да участва на чуването в апелативния съд във федералния съд единствено на няколко пресечки от Капитолия на Съединени американски щати, щурмуван от негови поддръжници на 6 януари 2021 година в опит да нарушат мирното предаване на властта на спечелилия в изборите Джо Байдън.

Тръмп, любимец за републиканската президентска номинация през 2024 година, би трябвало да се изправи пред съда във Вашингтон на 4 март по обвинявания в скрит план за машинация на Съединените щати и възпрепятстване, свързани с напъните му да осуети вота през 2020 година

Адвокатите на Тръмп се пробваха да отхвърлят обвиняванията за интервенция в изборите с новия мотив, че някогашният президент разполага с " безспорен имунитет " и не може да бъде преследван за дейности, които е подхванал, до момента в който е бил в Белия дом.

Окръжният арбитър на Съединени американски щати Таня Чуткан, която ще ръководи историческия развой, отхвърли настояването за имунитет предишния месец, заявявайки, че някогашният президент няма " пожизнен пропуск за излизане от пандиза ".

Четиригодишната работа на Тръмп като висш главнокомандващ " не му е дала божественото право на кралете да заобикаля наказателната отговорност, която се носи от неговите съграждани ", съобщи Чуткан.

Тръмп апелира това решение и тричленен състав на Апелативния съд на Съединени американски щати за окръг Колумбия изслуша устните причини по делото. Двама от съдиите са назначени от президента демократ Джо Байдън, а третият е посочен от президента републиканец Джордж Буш.

Тръмп не беше длъжен да участва на чуването.

Присъствието му - единствено няколко дни преди началото на първичните избори за президент на Републиканската партия в Айова - акцентира задачата му да трансформира битката си против многочислените наказателни преследвания в част от политическата си акция.

Дерек Мълър, професор по право в университета " Нотр Дам ", съобщи, че съгласно него Тръмп, първият някогашен президент на Съединени американски щати, против който са повдигнати наказателни обвинявания, е изправен пред " сложна борба " по делото за имунитет.

В обява в обществената си платформа Truth Social преди чуването Тръмп предизвести, че отхвърлянето на отбраната на имунитета му може да докара до покачване на обвинявания против Байдън, в случай че той се върне на власт.

" Най-малкото, на което имам право, е президентски имунитет при подправени обвинявания на Байдън! ", съобщи 77-годишният някогашен президент.

" Ако аз не получа имунитет, тогава и „ Кривият “ Джо Байдън не получава имунитет ", сподели Тръмп, заявявайки, че 81-годишният му конкурент от Демократическата партия " ще бъде узрял за обвиняване ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР