Доналд Тръмп посрещна Виктор Орбан в Белия дом и го

...
Доналд Тръмп посрещна Виктор Орбан в Белия дом и го
Коментари Харесай

Мечтае ли Тръмп да е като Орбан

Доналд Тръмп посрещна Виктор Орбан в Белия дом и го обсипа с похвали. Американският президент несъмнено скрито мечтае да е като унгарския министър председател. Защо е по този начин, изяснява " Дойче веле ".

Никой различен министър председател от Европейски Съюз не е ухажвал американския президент Доналд Тръмп по този начин отявлено, както Виктор Орбан. Още по времето на предизборната битка в Съединени американски щати унгарският министър-председател намерено застана на страната на американския милиардер. Орбан беше и един от първите държавни ръководители от Европейски Съюз, които му изрекоха поздравления след успеха - и то съвсем еуфорично. Оттогава насам Виктор Орбан непрекъснато акцентира общото, което ги свързва - без значение дали става дума за миграцията, или за борбата им против истаблишмънта и политическата уместност.

И в действителност - едва ли има различен европейски политик, чиито позиции се приближават толкоз доста до тези на Тръмп. Въпреки всичко това, Виктор Орбан бе заставен да чака две години и половина за двустранна среща с американския президент. В понеделник (13.05.) този миг най-накрая настъпи: Тръмп одобри Орбан в Белия дом и беседва с него в продължение на към час. Фактът, че до тази намира се стигна едвам в този момент, е напряко позорен за унгарския министър председател. Все отново Тръмп към този момент е посещавал или приемал във Вашингтон всички останали държавни или държавни ръководители на източноевропейските страни-членки на Европейски Съюз, като се изключи тези от България.

Похвали. И спорове на ползи.

От друга страна Виктор Орбан чу от устата на американския президент много похвални думи. Тръмп разгласи, че за него е " огромна чест " да одобри Орбан, който вършел " извънредно добра работа " и подсигурил сигурността на своята страна, заради което бил " почитан на всички места в Европа ". " И Вие, също като мен, сте малко оспорвана персона, само че това си е окей ", сподели Тръмп.

Ако ставаше дума единствено за персонални благосклонности, Доналд Тръмп сигурно щеше да е приел много по-рано Виктор Орбан. Не е загадка, че американският президент си пада по властническите политици. Само че Демократическата партия намерено подлага на критика Орбан, а американското държавно управление, както и републиканците на Тръмп са мощно раздвоени в отношението си към унгарския министър председател. Един от белезите за това е, че в деня на срещата с него в американското външно министерство бе признат известният маджарски опозиционен политик Петер Марки-Зай. Освен това сред Съединени американски щати и Унгария съществуват и някои съществени спорове на ползи.

Редица членове на Републиканската партия гледат извънредно сериозно на недемократичните промени, които Виктор Орбан организира от 2010 насам. А за мнозина във Вашингтон прогонването на милиардера Джордж Сорос и учредения от него Централноевропейски университет от Унгария е равнозначно на офанзива против една американска институция. Сближаването на Унгария с Русия и Китай и засиленото ѝ икономическо съдействие с тези две страни също опонира на американските ползи. През последните няколко години неведнъж се стигаше до известно напрежение сред двете страни - да вземем за пример заради това, че Унгария блокира съдействието сред НАТО и Украйна поради закона за украинския език или пък поради това, че в края на 2018 Унгария съобщи на Русия двама търсени от Съединени американски щати съветски оръжейни търговци.

Унгария ще купува нови американски оръжия?

Въпреки всичко това държавното управление на Доналд Тръмп очевидно е решено да рестартира връзките си с Унгария. За разлика от ръководството на Барак Обама, сегашният американски кабинет се управлява от един принцип, който специалистите по външна политика назовават " трансакционна дипломация ". В съответния случай с Орбан това би могло да значи, че Унгария ще закупи американски оръжия за стотици милиони или даже милиарди долари.

Най-важното умозаключение от срещата сред Тръмп и Орбан обаче е друго. Властта на Орбан в Унгария е на процедура съвсем неограничена, той нанесе тежък удар на демокрацията в своята страна, чиито отблясъци ще се усещат още дълги години, в случай че не и десетилетия. Американската народна власт обаче явно е в положение да понесе без сериозна щета даже ръководството на един президент като Тръмп. Той може и да си мечтае за властта, с която разполага Орбан, и за съвсем неограничените му пълномощия във вътрешната политика. Но няма да ги получи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР