Доналд Тръмп подписа документите за налагане на вносни мита върху

...
Доналд Тръмп подписа документите за налагане на вносни мита върху
Коментари Харесай

Как наложените от САЩ мита върху стоманата могат да се отразят на финансовите пазари

Доналд Тръмп подписа документите за налагане на вносни мита върху стомана и алуминий пред чиновници от промишлеността в страната

Вече няколко страни оповестиха подготвеност за налагане на реципрочни ограничения в отговор на тактиката на Съединени американски щати. Още по тематиката
Съединени американски щати вкараха с леки отстъпки митата при вноса на стомана и алуминий

Канада и Мексико ще бъдат краткотрайно освободени от тях, други страни също могат да желаят отстъпки
10 мар 2018
Как се обмитяваше стоманата

Заплахите на американския президент Тръмп да вкара мита върху стоманата и алуминия бяха признати като оповестяване на комерсиална война. От нея ще изгубят всички
8 мар 2018
Американските мита върху стоманата няма да важат за всички страни

Мексико, Канада и други страни може да бъдат освободени от тях
8 мар 2018 Американският президент Доналд Тръмп подписа два документа, с които се вкарват 25% мито върху вноса на стомана и 10% върху вноса на алуминий. Плановете на Тръмп сътвориха напрежение на пазарите през последната седмица, откакто изказването му отключи страхове за идна комерсиална война в международен мащаб, написа Reuters.

Отпор и утвърждение

Тръмп вкара митата, макар че срещна отпор и от представители на Републиканската партия, както и от няколко страни, които показаха подготвеност за налагане на реципрочни мита. Те към този момент няма да важат за Мексико и Канада, защото сега трите страни договарят за възобновяване на Северноамериканското съглашение за свободна търговия (NAFTA) от 1994 година Впоследствие министърът на финансите в Канада Уилиям Морну дефинира решението на Тръмп като " проява за одобряване на положителните им връзки ". И добави, че през последната седмица е разговарял три пъти с министъра на финансите в Съединени американски щати Стивън Мнучин, като двете страни са посочили дарба за взаимна комерсиална активност. " Има съгласие, че сме част от интегрирана Северна Америка ", означи той.

От своя страна вложителите изпитват терзания по отношение на евентуалния интернационален търговски спор, който може да бъде провокиран от сходни ограничения. Дейвид Коток, президент и основен шеф по вложенията в Cumberland Advisors, разяснява, че никой не би спечелил от комерсиална война при наложени квоти, митни такси и ограничавания. Коток дефинира като положителни вести изключването на Мексико и Канада от документите за митни такси.

Притеснения за акциите

Основните опасения на вложителите са, че повишаването на комерсиалното напрежение сред няколко страни би довело до понижаване на упования напредък на фондовия пазар. Майкъл О’Рурк, пазарен анализатор в JonesTrading, счита, че подобен вид политика е неверна от гледната точка на пазарно насочен глобалист.

Наложените мита върху алуминий и стомана ще понижат вноса в Съединени американски щати, настояват специалисти. Планът към този момент е оказал влияние в няколко промишлености. Стойността на акциите на няколко компании от автомобилния бранш се е намалила поради евентуалния риск за нарастване на разноските.

Риск за $

Валутният пазар постоянно е изпитвал проблеми при държавна интервенция или протекционистка политика от страна на държавното управление в Съединени американски щати, като това е довеждало до намаляването цената на $.

Наложените мита от президента Джордж Буш през 2002 година и тези от Бил Клинтън през 1995 година са измежду факторите, които са съдействали за поевтиняването на $ с 15%, демонстрират данни на TD Securities. Най-големият риск за $ би се появил при отвод на огромни компании да търгуват със Съединени американски щати или отлив на вложения. Ако страховете за комерсиална война се усилят доста, това би надвишило краткосрочните преимущества на $, които би имал по отношение на разрастващите се пазари, изясняват анализатори.

Доларът намали цената си през предходната седмица и доближи до най-ниските равнища за последните две години по отношение на японската йена, откакто Тръмп разгласи публично проекта си за митата. Впоследствие доларът нарастна с 0.5% по отношение на множеството валути, защото огромните страхове на търговците не бяха оправдани.

Освен на $ и златото новите мита биха оказали въздействие и на стопанската система на Съединени американски щати, само че мъчно биха могли да се плануват съответните последици към този момент. Митническите цени биха довели и до растеж на инфлацията над задачата от 2%, като това би нараснало в допълнение лихвите от Федералния запас и би оказало отрицателен резултат върху облигациите. Според анализаторите вероятността за сходен сюжет е слаба.

Инвеститорите се притесняват за обстановка, при която доходността на облигациите ще се повишава и намалява по отношение на цената на фондовите тържища.

Потенциален сюжет

Наложените мита биха могли да нарушат комерсиалните връзки сред Съединени американски щати и Китай, а Вашингтон има голям търговски недостиг с Пекин и се стреми да го понижи.

Освен това от Англия към този момент показаха недоволството си от признатите ограничения. " Подобни мита ще имат отрицателно и необратимо влияние върху стоманената промишленост в Обединеното кралство ", разяснява Гарет Стейс, шеф на лоби групата UK Steel. През миналата година страната е изнесла 350 хиляди тона стомана в Съединени американски щати, което е 7% от общия износ на английския бранш.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР