Доналд Тръмп може да участва в първичните избори за президент

...
Доналд Тръмп може да участва в първичните избори за президент
Коментари Харесай

Тръмп има право да остане в избирателни списъци в цялата страна, реши Върховният съд на САЩ

Доналд Тръмп може да взе участие в първичните избори за президент в щата Колорадо, заяви Ройтерс. Това стана ясно, откакто в понеделник Върховният съд на Съединени американски щати анулира решението на щата Колорадо да не допусне Тръмп до изборите.

Решението на Върховния съд се отнася до всички щати, които се базират на 14-тата корекция за дисквалифицирането на Тръмп. Това включва Мейн и Илинойс.

Новината идва, откакто три американски щата - , и , не разрешиха на Доналд Тръмп да взе участие в първичните избори преди вота през ноември. Всички те се базират на 14-тата корекция в Конституцията и ролята на Тръмп в, при който имаше ранени и починали.

Решението идва ден преди супер вторника, когато ще се проведат първоначални избори в 16 американски щата, в това число и в Колорадо.

" Щатите могат да дисквалифицират лица, които заемат или се пробват да заемат щатска служба. Но по силата на Конституцията щатите нямат право да ползват раздел 3 във връзка с федералните длъжности, изключително на президентския пост ", се споделя в мнението на съда.

Съдиите считат, че само Конгресът може да ползва наредбата по отношение на заемащите федерални длъжности и претендентите за това.

" ГОЛЯМА ПОБЕДА ЗА АМЕРИКА!!! ", написа Тръмп в платформата си в обществените мрежи незабавно след решението.

Раздел 3 от 14-тата корекция на Конституцията на Съединени американски щати не разрешава заемането на служба на всеки " чиновник на Съединените щати ", който е положил клетва " да се придържа към Конституцията ", а по-късно е " взел участие във въстание или протест против нея или е оказвал помощ или поддръжка на нейните врагове ".

През декември висшият съд на Колорадо в профил Тръмп от бюлетината за първичните избори в щата. Причината беше ролята му в щурма на Капитолия при започване на 2021 година Тогава негови последователи нахлуха в постройката на Конгреса на Съединени американски щати за да попречат на одобряването на резултатите от изборите през 2020 година, които бяха извоювани от Джо Байдън .

Това се случи след, в която той сподели, че изборите са му били отнети с машинация, без да дава доказателства за това. Впоследствие той прикани хората да тръгнат към постройката на Конгреса.

Правото на Тръмп да се яви на изборите в Колорадо беше оспорено в съда от група от шестима гласоподаватели в щата - четирима републиканци и двама самостоятелни - които го показаха като опасност за американската народна власт.

Тръмп е главен кандидат за номинацията на републиканците за президент. Единственият му останал противник за партийната номинация е някогашният губернатор на Южна Каролина Ники Хейли , която в понеделник против него във Вашингтон. Засега обаче наподобява малко евентуално тя да победи.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР